Fudbal

Počinje Prva liga FBiH: Nekoliko ozbiljnih kandidata za promociju, dva derbija već na startu

Ovog vikenda počinje 18. sezona Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, a već na startu imat ćemo nekoliko vrlo zanimljivih susreta.

Tošk - SCSport.ba

Od samog starta se očekuje velika borba za mjesto koje vodi u elitu bh. fudbala, kao i ona mjesta koje osiguravaju opstanak u prvoligaškom društvu, a imat ćemo na startu dva derbija, između Orašja i Rudara, kao i Zvijezde i Jedinstva, piše “SCsport“.

Čak devet bivših premijerligaša u ovoj prvoligaškoj sezoni igra ove sezone u Prvoj ligi FBiH, a kandidati za ulazak u elitu bh. fudbala su Olimpik, Zvijezda, Jedinstvo, Rudar, TOŠK, Orašje i Bratstvo. Dok će se, po običaju, ostali dio ekipa boriti za opstanak, na kraju će ispasti 3 do 5 ekipa, sve zavisi od prvaka Drugih liga FBiH.

Na Gradskom stadionu u Konjicu domaći Igman će ugostiti ekipu TOŠK-a koja ima ambicije za sami vrh prvoligaške tabele. Konjičani u novo prvenstvo ulaze sa novim šefom struke Fadilom Hodžićem i izmjenjenim igračkim kadrom u odnosu na prošlu sezonu, a kako nam je rekao novi trener Konjičana igrački kadar će biti većinom od domaćih igrača.

Očekuje se kvalitetna utakmica koja je povjerena Antoniju Bandiću iz Gruda, pomagat će mu Sarajlije Edin Redžović i Mirza Tičić, dok će to revnosno bilježiti Novotravničanin, Josip Marjanović.

U Orašju domaći sastav sa trenerom Matom Neretljakom igra sa Rudarom iz Kaknja. Oraški Labudovi imaju planove da se vrate u elitu bh. fudbala, a i Kakanjci imaju pravo da se nadaju dobrom rezultatu. Ovu utakmicu bivših premijerligaša će suditi Haris Haklić iz Sanskog Mosta, uz pomoć Tuzlaka Mirze Čejvanovića i Elmira Trgovčevića, dok će sve to kontrolisati Tuzlak, Edis Zukić.

I u Hadžićima će biti vatre, u goste novom prvoligašu Radniku stiže bivši premijerligaš GOŠK iz Gabele. Novi šef struke je i na klupi Gabeljana koji su kao većina prvoligaša puno izmjenili igrački kadar. Gosti se nadaju povoljnom rezultatu na ovom gostovanju, dok puleni domaćeg trenera Damira Beče, sigurno imaju puno motiva da postignu željeni rezultat. Ovaj derbi će suditi iskusni Ilija Živković iz Orašja uz bezrezervnu podršku Marija Grgića iz Odžaka i Marka Brezovića iz Ostrča, dok će se najviše pitati Zeničanin, Muamer Bureković.

I Čapljina sa novom šefom stručnog štaba Radovićem igra na svojim Bjelavama sa povratnikom u Prvu ligu FBiH i bivšim premijerligašem Budućnosti iz Banovića, obje ekipe se nadaju povoljnom rezultatu, te će sigurno prisutni gledaoci vidjeti dobru utakmicu.

U Bihaću igraju dvije ekipe koje imaju velika ambicije za povratak u elitu bh. fudbala, domaće Jedinstvo i Zvijezda iz Gradačca, jedno je sigurno da će stadion Pod borićima biti dobrano popunjen, ovaj derbi će suditi Goraždanin, Ernis Demidžić, uz pomoć sugrađanina, Mirze Čehaje i Borisa Bilješka iz Novog Travnika, glavna ‘faca’ je Sarajlija, Ermin Halilagić.

U Živinicama domaći Slaven koji se prošle sezona spasio u posljednjem kolu će ugostiti Olimpik koji će opet jurišati na BH Telecom Premijer ligu BiH. Ovu utakmicu će suditi iskusni Mirza Kazlagić iz Cazina, uz pomoć svoga susjeda Edina Zjakića iz Bihaća i Hasana Nanića iz Bužima, dok je Mostarac Željko Perić, posmatrač suđenja.

Na preostale dvije utakmice u Goraždu i Travniku kao i na ostalim susretima prvog kola očekuju se dobre i kvalitetne igre. U Goražde stiže bivši premijerligaš Metalleghe BSI, a u Travniku bivši premijerligaš koji se vratio na prvoligaške terene će ugostiti Bratstvo iz Gračanice. U Goraždu Tuzlak, Elvedin Topuzović je glavni ‘svirač’, a, u Travniku to je Čitlučanin, Dario Karačić.

Prva liga FBiH, prvo kolo:

Subota od 17:30:

  • Konjic : Igman – TOŠK
  • Orašje : Orašje- Rudar
  • Čapljina : Čapljina – Budućnost
  • Hadžići : Radnik – GOŠK
  • Goražde : Goražde – Metalleghe BSI
  • Bihać : Jedinstvo – Zvijezda
  • Živinice : Slaven – Olimpik
  • Travnik : Travnik – Bratstvo

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh