Fudbal

Kako bi izgledala najskuplja ekipa u historiji fudbala

Harry Maguier jučer je službeno postao najskuplji odbrambeni igrač u historiji fudbala kada je potpisao ugovor s Manchester Unitedom.

Paul Pogba - SCsport.ba

United je za usluge engleskog reprezentativca Leicesteru isplatio odštetu od 87,3 miliona eura, čime je srušen rekord Matthijsa de Ligta koji je ovo ljeto iz Ajaxa u Juventus stigao za 85,5 miliona eura.

S obzirom na to da se iz godine u godinu ruše rekordi u transferima fudbalera na svim pozicijama, zanimljivo je pogledati kako bi izgledala najskuplja ekipa svih vremena u 2019. godini, iako vjerujemo da će već sljedećeg ljeta biti promjena na ovom popisu.

Najskuplja ekipa u historiji fudbala – Index.hr

Najskuplji golman je Kepa Arrizabalaga koji je prošlog ljeta stigao u Chelsea iz Athletic Bilbaa za 80 miliona eura. Tako je srušio rekord Alissona Beckera. Njega je Liverpool platio Romi pet miliona manje u istom prijelaznom roku.

Benjamin Mendy je najskuplje plaćeni lijevi bek na svijetu. Njega je Manchester City doveo u ljeto 2017. iz Monaca za 57,5 miliona eura. Francuz je vrlo talentiran i ima potencijal da bude jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji, ali njegov najveći problem u ove dvije sezone u Cityju su bile brojne povrede.

Maguirea i De Ligta smo već spomenuli kao najskuplje stopere pa ćemo obranu završiti Aaronom Wan-Bissakom na poziciji desnog beka. Još jedan veliki transfer Manchester Uniteda ovo ljeto je stigao iz Crystal Palacea za 55 miliona eura.

Vezu ove najskuplje ekipe bi činio trojac Frenkie de Jong, Paul Pogba i Kevin de Bruyne. De Jong je još prošlu zimu dogovorio prelazak iz Ajaxa u Barcelonu za 75 miliona, Pogba je u United stigao 2016. za 105 miliona eura i tako postao najskuplji igrač u historiji tog kluba, dok je De Bruyne u City došao godinu prije za 76 miliona.

Napad ove ekipe je i najskuplji dio. Neymarov transfer je PSG prije dvije godine učinio najskupljim u historiji fudbala plativši za njega Barceloni 222 miliona eura. Isti klub je Kyliana Mbappea kupio za 135 miliona iz Monaca, dok je Barcelona Philippea Coutinha 2018. dovela iz Liverpoola za 145 miliona.

Ukupna vrijednost ove ekipe iznosi više od milijarde i 100 miliona eura.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh