Fudbal

FIFA najavila veće kazne za rasizam

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) najavila je strože kazne u borbi protiv rasizma, a ažurirani Disciplinski pravilnik počeće se primjenjivati od ponedjeljka, 15. jula.

aa.

Nakon gotovo 15 godina bez velikih promjena u Disciplinskom kodeksu, nova verzija je razvijena u dogovoru sa šest konfederacija i drugim ključnim dionicima fudbalera. On je bolje strukturisan, jasniji, sažetiji, sa 147 na 72 članka….

Promjene su uslijedile nakon niza incidenata na utakmicama prošle sezone u nacionalnim prvenstvima, ali i međunarodnim natjecanjima, prenosi Hina.

U dogovoru s mrežom Fare, načelo nulte tolerancije na rasizam i bilo koji oblik diskriminacije ažurirano je u skladu s nedavnom izjavom predsjednika FIFA da diskriminacija nema mjesta u fudbalsku.

Na popisu kazni su igranje bez gledaoca, igranje na neutralnom terenu, oduzimanje bodova, izbacivanje u niži rang takmičenja, izbacivanje s turnira ili budućih takmičenja, ponavljanje utakmica…

Minimalna zabrana za igrače ili funkcionere povećava se s pet na 10 utakmica, a omogućit će igračima žrtvama rasističkog ponašanja da daju izjave i učestvuju u postupku.

Ažurirani disciplinski pravilnik proširuje opseg onoga što se smatra diskriminacijskim ponašanjem na sve što se odnosi na rasu, boju kože, etničku, nacionalnu ili društvenu pripadnost, pol, invaliditet, se*sualnu orijentaciju, jezik, vjeru, političko mišljenje, bogatstvo.

Novi pravilnik uključuje i mogućnost izricanja zabrane transfera klubovima koji ne ispunjavaju obveze u slučajevima koji se obrađuju od strane FIFA i Arbitražnog suda za sport.

Kao opšte pravilo, utakmica se automatski gubi ako je sudija prekinuo susret nakon što je primijenio postupak u tri koraka za diskriminacijske incidente.

“Disciplinsko povjerenstvo FIFA može dopustiti žrtvi da da izjavu i tako učestvuje u postupku. FIFA neće iznevjeriti žrtve rasističkih zlostavljanja”, navodi se u saopštenju.

“Za prvi prekršaj ograničiće se broj gledatelja i donijeti novčana kazna od najmanje 20.000 švajcarskih franaka”, dodali su iz FIFA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh