Fudbal

Real Madrid dobija ženski tim

Nakon 117 godina duge povijesti Real Madrid bi od iduće sedmice trebao imati i žensku ekipu čime će se priključiti velikim evropskim klubovima koji su to već odavno učinili.

Florentino Pérez - Vijesti.ba

Real Madrid, trinaest puta prvak Evrope, gotovo je jedini veliki klub u Španjolskoj bez ženske momčadi.

Iduće sedmice će uprava održati sastanak na kojem se očekuje usvajanje odluke te kupnja lokalnog kluba Club Deportivo Tacón za oko 400.000 eura. Tacón, iz madridske četvrti Hortaleza, upravo je izborio ulazak u prvu ligu.

Taj je klub osnovan 2014. godine a njegovo ime je akronim za riječi „Trabajo, Atrevimiento, Conocimiento, Organización i Notoriedad (Rad, Smjelost, Znanje, Organizacija i Očitost). U uredima Real Madrida razmišljaju o imenu kluba nakon što ga preuzmu.

Njegove igračice trenirat će u sportskom centru Real Madrida, u četvrti Valdebebas na sjeveru grada. Ondje vježba muška ekipa, te svi uzrasti iz podmlatka kao i muška košarkaška ekipa koja je u petak obranila naslov prvaka Španjolske.

Trener momčadi će biti David Aznar koji je uveo Tacón u prvu ligu.

Predsjednik Real Madrida, Florentino Pérez, tokom svog prvog mandata od 2000. do 2006. te drugog započetog od 2009. pa do danas nije bio zainteresiran za osnivanje ženske ekipe. No u posljednje vrijeme je porastao pritisak kako od strane evropske fudbalske federacije UEFA-e, koja promovira ženski fudbal, pa do sponzora.

Prije nekoliko sedmica je Pérez angažirao neke od svojih direktora da prostudiraju mogućnost stvaranja ženske momčadi, odnosno troškove, razvoj podmlatka i dr. Na kraju je usvojena ideja da preuzmu već postojeći klub te da se od iduće sezone natječu u najvišem rangu ženskog fudbala u Španjolskoj.

U Real Madridu kažu kako će to biti tranzicijsko razdoblje u kojem će vidjeti može li se projekt optimalno organizirati. Stoga odbijaju dovođenje velikih pojačanja iz inozemstva te zvučnih imena iz svijeta ženskog fudbala, piše “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh