Fudbal

Kćerka Boba Marleya spasila reprezentaciju Jamajke od gašenja

Riješila da ponovo pokrene ženski fudbal u svojoj domovini

“Ovo ni Hičkok ne bi izrežirao” je kultna rečenica iz filma ”Kad porastem, bit ću Kengur”,prenosi Avaz.
Upravo ona najbolje opisuje put ženske fudbalske reprezentacije Jamajke od nepostojeće selekcije, koja je više puta bivala gašena, preko velikog entuzijaste, pomoći kćerke Boba Marlija (Bob Marley) Sedele (Cedella), do velikog trijumfa i plasmana na Mundijal. Upoznajte jamajkanski ”Montevideo”, odnosno misiju “Francuska”.

Dalas, Tojota stadion, 17. oktobar 2018., utakmica za treće mjesto CONCACAF-a za žene, samo pobjednik ide na Svjetsko prvenstvo. Rovovska borba od 120 minuta nije bila dovoljna, slijede i penali.

Nakon penala, rezultatom 4:2 ženska ekipa Jamajke plasirala se na svoje prvo Svjetsko prvenstvo. Ženska ekipa pobijedila je Panamu i, poslije dvije godine nepostojanja selekcije i neodigrane nijedne utakmice, takmičit će se s najboljima na svijetu.

– Niko nije obraćao pažnju na nas, ali zapravo nije bilo ništa drugo osim nas – rekla je golman Jamajke CNN Sportu, prisjećajući se utakmice koja je promijenila tok ženskog fudbala u toj zemlji.

Kada je JFF izgubio zainteresiranost za organiziranje međunarodnih utakmica za svoje fudbalerke, U 2008. godini sredstva su smanjena, a ženski seniorski tim je raspušten.

To je tako bilo punih šest godina sve do ulaska porodice Marli.

Sedela rješava da ponovo pokrene ženski fudbal u svojoj domovini.

Postaje ambasador i sponzor savezu kroz “Bob Marli” fondaciju. Tim sredstvima ponovo je formirana ženska ekipa. Međutim, već 2016. godine federacija ponovo raspušta ovaj tim.

Sedela, koja živi u Americi, udvostručila je svoje napore, uvjeravajući Alesandru Lo Savio, suosnivačicu ”Alacran” fondacije’, da postane glavni saradnik.

Ženska ekipa Jamajke 2017. godine uopće nije bila rangirana od FIFA-e. Razlog tome bio je neigranje selekcije još od 2015., kada se nisu uspjele kvalificirati na SP.

Krajem prošle godine FIFA je objavila petogodišnju strategiju za razvoj fudbala, od kojih je jedna tačka bila i sveobuhvatni plan za omasovljavanje i popularizaciju ženskog fudbala do 2022. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh