Fudbal

Liverpool osvojio šestu titulu prvaka Evrope

Fudbaleri Liverpula novi su pravci Evrope nakon što su u spektakularnom finalu na stadionu Vanda Metropolitano u Madridu savladali Totenhem rezultatom 2:0.

Liverpool - Avaz.ba

Prije samog početka utakmice održana je minuta šutnje za tragično nastradalog proslavljenog fudbalera Hozea Antonija Rejesa (Jose Reyes).

Utakmica nije mogla imati bolji početak pošto je Liverpul već u prvom napadu stigao do vodstva. Mane je centrirao u kaznenom prostoru, lopta je u ruku pogodila Musu Sisoka, a sudija Damir Skomina je u 25. sekundi meča bez imalo dvoje pokazao na penal za Liverpul.

Siguran s bijele tačke u 2. minuti bio je Mohamed Salah. Bio je to najbrže dosuđeni jedaneasterac u historiji finala Lige prvaka. Inače, najbrži gol je 2005. godine postigao Maldini, a njemu je za to bilo potrebno 50 sekundi.

Nakon primljenog gola i hladnog tuša, fudbaleri Totenhema krenuli su agresivno igrati, ali nisu uspijevali doći do neke veće šanse. U 9. minuti Sisoko pokušao s više od 20 metara, ali je lopta otišla preko gola.

U 17. minuti desni bek Liverpula Aleksander Arnold, šutirao je a nekih 25 metara, ali je njegov šut otišao malo pored desne stative. U 20. minuti Son je imao sjajnu kontru pred sobom, ali nije uspio proći Aleksandera Arnolda. Nedugo zatim Liverpul je pokušao zaprijetiti iz kornera ali je Loris odlično intervenirao i boksao loptu. U nastavku akcije Salah je stvorio dobru poziciju s lijeve strane, ali je loše šutirao.

Poslije toga, ritam meča se malo smanjio. Fudbaleri Totenhema držali su loptu u nogama, no nisu imali nijednu pravu priliku. Posljednjih desetak minuta prije odlaska na odmor, Liverpul je svoju priliku tražio iz kontranapada i kornera. U 38. minuti Robertson je snažno šutirao s dvadesetak metara, ali mu je Loris uspio odbraniti udarac.

U 44. minuti Totenhem je imao dobar napad, međutim Dele Ali je poslao lošu loptu ka Sonu i ona je završila u naručju Alisona. U prvoj minuti nadoknade prvog poluvremena Eriksen je pokušao s ruba šesnaesterca, ali je njegov udarac završio daleko na tribini i Liverpul je na odmor otišao s minimalnom prednošću.

I u nastavku je Totenhem djelovao nešto ofanzivnije, no bez pravih prilika. U 52. minuti “Spursi” su imali četiri na četiri, Eriksen je dodao loptu do Tripijea, ovaj je želio da prevari Robertsona, ali nije uspio i promjene rezultata nije bilo.

Dvije minute kasnije Robertson je ubacio loptu, ona je išla na stopalo Maneu, međutim Loris je odlično reagirao i pokupio loptu. Nedugo zatim, na drugoj strani Dele Ali je bio u šansi da postigne gol, ali je njegov pokušaj izblokirao Arnold.

U 60. minuti Eriksen je pokušao s više od dvadeset metara, ali je bio blokiran. Nakon toga igralo se uglavnom na polovini terena, a Totenhem je i dalje bio sterilan u napadu. U 68. minuti tek što je ušao u igru, Milner je šutirao lijevom nogom s nekih 18 metara, ali je lopta otišla malo pored lijeve stative.

Prvi šut u okvir gola Totenhem je imao u 73. minuti. Nakon dobre kontre, Son je proigrao Alija, koji je želio lobovati Alisona, ali mu je samo dodao loptu. Dvije minute kasnije Son je protutnjao kao munja samo, ali mu je Van Dajk izbio loptu u korner.

U 79. minuti Ali je bio u dobroj šansi za “Spurse”, šutirao je glavom, ali preko gola. Samo minutu kasnije prvo je šutirao Son, i to veoma dobro, međutim Alison je odlično odbranio njegov šut. Lopta se odbila do Rouza, ovaj je dodao do Moure, koji je šutirao po zemlji, a Alison je ponovo sjajno reagirao i sačuvao svoju mrežu.

U 85. veliku priliku “Spursi” su imali kada je Eriksen šutirao iz slobodnog udarca, lopta je išla u malu mrežicu, međutim Alison je fenomenalno odbranio.

Pitanje pobjednika riješeno je u 88. minuti kada je odbrana Totenhema loše regirala. Matip je na kraju “bocnuo” loptu do Origija, koji je snažnim šutem savladao Lorisa za konačnih 2:0.

Liverpul je tako osvojio šesti naslov evropskog prvaka, prvi u posljednjih 12 godina. Klub s Enfilda najelitnije klupsko takmičenje osvajao je još 1977., 1978., 1981., 1984. i 2005. godine.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh