Fudbal

Ajax u pohodu na tri trofeja tokom Ramazana: Uprava kluba o postu igrača

Ajax igra svoju najbolju sezonu još od 1996. godine, kada je ova ekipa predvođena Louisom van Gaalom godinu dana nakon osvajanja Lige prvaka došla do finala ovog takmičenja.

No image - Haber.ba

Na kraju su Kopljanici ostali bez titule prvaka Europe (Juventus slavio nakon izvođenja jedanaesteraca), ali su osvojili sve ostalo. Redom su u Amsterdam dolazili trofej UEFA Superkupa, Internacionalnog kupa, Kupa Holandije i prvenstva Holandije.

Ajax je nakon 0-1 u Londonu protiv Tottenhama veliki favorit da se vrati u finale najjačeg europskog takmičenja nakon 23 godine. Holanđani vjeruju da je ova ekipa sposobna za najveće stvari, a u fokus su sada došli muslimani koji nose dres Ajaxa i jako su važni za igru ekipe Erika ten Haga. To su fantastični Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui i Zakaria Labyad, piše “Radiosarajevo.ba“.

Razlog je mjesec Ramazana tokom kojeg vjernici poste tokom čitavog dana. Sehur je u Amsterdamu u 4:11 minuta prvog dana Ramazana, a iftar u 20 sati i 4 minute.

“Mi puštamo igrače da oni sami odluče na koji način će prakticirati vjeru, a to se odnosi i na Ramazan. Ukoliko igrač želi da posti u tom periodu, o tome će se dogovoriti sa trenerom i medicinskim osobljem”, poručili su iz redova Kopljanika.

Raymond Verheijen, jedan od najboljih kondicionih trenera na svijetu rekao je kako se nada da će fudbaleri iskoristi brojne prednosti koje Islam ima, a odnose se na ljude koji ne mogu da poste, ali svoju vjersku obavezu mogu nadoknaditi.

“To je nešto što je prihvaćeno u Islamu. I niko ne treba da dvoji da je ovo takva situacija. Fudbaleri koji nemaju pravilnu ishranu ne mogu najbolje odgovoriti zadacima, jer je to tijelo ne može podnijeti na najbolji način. Skloniji su i povredama. Zamislite samo da bude 0:1 za Tottenham u srijedu i da se moraju igrati produžeci. Mislim da su i igrači svjesni da je to nemoguće”, poručio je Raymond Verheijen, jedan od najboljih kondicionih trenera svijeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh