Fudbal

Treća optužnica protiv Mamića otkriva gdje je novac iz kluba

Tereti se da je s računa kluba podigao 2,2 miliona eura, koje je koristio za lične potrebe

Zdravko Mamić - Slobodna-Bosna.ba

Bjegunac Zdravko Mamić, koji se od zatvorske presude za pljačku Dinama skriva u Međugorju, pod novim je optužbama USKOK-a.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu pred Županijskim sudom u Osijeku podiglo je i treću optužnicu protiv Dinamovog gazde.

To je rezultat istrage o podizanju novca s Dinamovog računa u Austriji, koji je Mamić, prema optužnici, koristio u osobne svrhe.

Mamić se tereti da je, kao ovlaštena osoba za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u “Hypo Alpe Adria Banku” u Klagenfurtu, od 25. septembra 2002. do 8. marta 2007., u Zagrebu i Klagenfurtu (Austrija) podigao 2,2 miliona eura, koje je zatim koristio za lične potrebe.

Optužen je da je naložio da se s računa kluba podigne 97.492 eura te iznos prebaci na njegov austrijski račun.

Tužilaštvo u optužnici traži da mu se taj novac oduzme i da se postupak spoji s postupkom koji se protiv klana Mamića već vodi pred Sudom u Osijeku. Riječ je drugoj optužnici za izvlačenje oko 200 miliona kuna (50 miliona maraka) iz Dinama putem off shore kompanija i fiktivnih usluga koja još nije pravomoćna, piše “Index.hr“.

Treća optužnica, podignuta na dan velike Dinamove utakmice, važna je za klub jer bi se na suđenju trebalo utvrditi koliko je Mamić svog novca i na koji način proknjižio kroz Dinamo.

Vrlo je znakovita izjava predsjednika Mirka Barišića, koji je kazao da Zdravko Mamić ima još svog novca u Dinamu, nakon što je na osječkom sudu donesena presuda za tešku pljačku iz kluba. Dinamo i Skupština kluba tvrde da nisu opljačkani, iako sudska presuda kaže drugačije.

Zdravko Mamić, nakon otvaranja istrage o podizanju novca s Dinamovog računa, medijima je kazao da se radi o vraćanju dugova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh