Fudbal

Igor Štimac – Ako Hrvatska ne ode na SP u Brazilu, krivac je HNS!

Bivši selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Igor Štimac u razgovoru za HRT progovorio je o svojoj smjeni sa klupe Hrvatske.

No image - Haber.ba


Igor Štimac (Foto: Jutarnji)

Za početak je prokomentarisao ždrijeb koji je Hrvatskoj donio Island.

“U početku je bila nervoza, nestrpljenja, ali kada smo izvukli Island bio sam zadovoljan jer Island je ipak bio najpoželjniji protivnik. Kada je Hrvatska u pitanju, uvijek mi je na prvom mjestu, bez obzira na sve, tu nema onda ničeg drugog”.

Hrvatska je igrala loše pod Štimčevim vodstvom, a on je to ovako objasnio.

“To je nastavak onog što nas je pratilo zadnje četiri godine kada smo imali  uvijek problema protiv ekipa koje su se branile. Ja sam to hito mijenjati, a istovremeno i ostvariti rezultat. To mi se na kraju obilo u glavu. Mi nismo zadnje četiri utakmce imali ni glavu ni rep, ja sam za to odgovoran i ja to prihvaćam kao svoju grešku”.

Iako je Štimac najavio kako će njegov odlazak povući odlazak Mamića i Šukera, bivši selektor nije otišao tako daleko.

“Sve bedaste najave oko mojih teških izjava su bespredmetne. Istina je da je vodstvo HNS-a moglo dati meni priliku u dodatne dvije utakmice kvalifikacija. Ali nisu. Ako ne uspijemo u dodatnim kvalifikacijama onda je odgovornost za neuspjeh potpuno njihova”, rekao je Štimac te dodao:

“Sve ono što je prethodilo mom dolasku na mjesto selektora, kulminiralo je onako kako je jedino moglo ispasti. Ja sam imao podršku Saveza s figom u džepu. Očito je da je Davoru (Šukeru, op.a.) i onima koji su u Izvršnom odboru u situaciji kada u grupi imamo Srbiju bio potreban neko poput mene, ko će se znati nositi sa medijskim pritiskom i ko će znati mobilizovati ekipu i sve oko ekipe za takve utakmice. Međutim, očito su moje kvalifikacije završile kad su završile utakmice sa Srbijom”.

Štimac tvrdi kako Šuker i Mamić ne rade jedan protiv drugog.

“Ne vidim duel, to je možda projekcija nekih medijia. Ne vidim po kojim bi kriterijama oni mogli voditi borbe”.

Štimac je zadovoljan ostvarenim rezultatom na klupi Hrvatske.

“Ja mogu biti zadovoljan ostvarenim rezultatima. A sada nije vrijeme u kojem trebamo nekoga napadati, već trebamo skupiti glave. Island će biti teška prepreka, igrači će trebati odigrati angažovano i disciplinovano kako bi se ovaj protivnik riješio”.

Za svog nasljednika na klupi, Niku Kovača, smatra kako je pravi izbor.

“Niko je pravi izbor, ali neka ne očekuje da će ga se štedjeti. Posao selektora je težak. Mi smo imali dobro saradnju dok je bio selektor mladih. Ukoliko bude imao pravu podršku mogao bi duže vremena ostati selektor.

Za kraj se osvrnuo i na to da će reprezentacija utakmicu protiv Islanda igrati na Maksmiru.

“Meni je žao što je kod IO HNS-a nestalo razumljevanja. HNS je tu mogao pomoći reprezentaciji, samo je trebalo imati malo više senzibiliteta. Ono što se stvorilo oko Dinama sada se prenosi na reprezentaciju, a to upravo donosi igranje na Maksimiru”, zaključio je Štimac koji je istakao kako mu se ne žuri pronaći novi posao, već želi provesti vrijeme sa porodicom.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh