Fudbal

Grad sa najvećom bh. dijasporom – U ovom gradu ćemo igrati sa Argentinom 18. novembra (VIDEO)

Saint Louis je grad u državi Missouri u centralnom dijelu SAD-a. Šira oblast grada St. Louis-a obuhvata i općine koje se nalaze i u susjednoj državi Illinois.. Grad je nazvan po francuskom kralju Louisu IX. St. Louis broji 2,698,672 stanovnika i predstavlja 18 grad po veličini u SAD-u.

No image - Haber.ba


Saint Louis (Foto: Arhiva)

Najznačajniji identitet grada predstavlja luk u St. Louisu, visoka građevina u centru grada izgrađen kao simbol prolaza iz istočne u zapadnu Ameriku kako je grad lociran na rijeci Mississippi koja se historijski smatra granicom između američkog istoka i zapada.

Prostor današnjeg grada St. Louis-a su naselili Francuzi 1763 godine. Grad se posebno počeo razvijati nakon što je Dogovor u Parizu odredio teritorije istočno od rijeke Mississippi Engleskoj. Francuzi su počeli da nastanjuju područje organizujući nekoliko manjih sela. 1803 godine grad je kupljen od strane SAD-a kao dijelom Louisiana kupovine. 4. jula 1876 godine grad St. Louis je izglasao da se odvoji od općine St. Louis. Cilj je bio da se spriječi izliv poreskih prihoda na razvoj periferije grada.

St. Louis je grad sa najvećom bosanskohercegovačkom dijasporom u SAD-u. Prema nezvaničnim procjenama u gradu živi između 36.000 i 40.000, a prema nekim izvorima i preko 50.000 ljuid iz BiH. Bh. emigracija je uglavnom došla u St. Louis tokom zadnjeg rata od 1992-1995. godine i većinom su se nastanili u južnom dijelu grada St. Louisa.

(source)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh