Fudbal

Nakon pjesme posvećene Salahu: Objašnjena veza između Liverpoola i Muslimana

Nova pjesma navijača Liverpoola postala je apsolutni hit na društvenim mrežama…

Mohammed Salah - SCsport.ba

Advertisements

Nova pjesma navijača Liverpoola, u kojoj se navodi da će preći na Islam ukoliko Mohammed Salah nastavi postizati golove, postala je apsolutni hit na društvenim mrežama, ali nije toliko iznenađujuća ukoliko upoznamo historiju ovog velikog engleskog grada.

Portal “Dialogos” donosi devet tvrdnji koje pokazuju da je Liverpool najbolji grad za život muslimana u Velikoj Britaniji, te da navijačka pjesma nije slučajnost.

  1. Prema istraživanju Travelodga Liverpool je proglašen za najljubazniji grad na svijetu sa stanovnicima koji prijateljski postupaju sa svima koji posjete ovaj grad.
  2. Ljudi u Liverpoolu ne čitaju “The Sun”, što znači da ne vjeruju islamofobičnim člancima koji su redovni u ovom mediju.
  3. Kada su desničarske organizacije pokušale da održe antimuslimanske mitinge u gradu, lokalno stanovništvo ih je rastjeralo.
  4. Kao lučki grad, stanovnici Liverpoola su tokom historije raširenih ruku dočekali razne imigrante.
  5. Prva zajednica muslimana u Velikoj Britaniji osnovana je upravo u Liverpoolu, nakon čega su mnogi domicijelni stanovnici prešli na Islam.
  6. Prva džamija u Liverpoolu osnovana je 1889. godine, tri godine prije osnivanja FC Liverpoola.
  7. Najpoznatiji britanski musliman William Abdullah Quilliam je iz Liverpoola, te je odlikovan titulom “šejhul-islam britanskih otoka”.
  8. Prije nego što je osnovana prva džamija, vjernici u Liverpoolu su se okupljali pored anglikanske crkve i tako pokazali suživot.
  9. Džamije u Liverpoolu danas sarađuju sa fudbalskim klubovima iz ovog grada i učestvuju u humanitarnoj kampanji “Fans Supporting Foodbanks”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh