Fudbal

Klasnić dobio pravnu bitku: Doktori krivi za gubitak bubrega

Bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Ivan Klasnić dobio je veliku pravnu bitku u Njemačkoj jer je sud u Bremenu nakon skoro devetogodišnjeg procesa donio nepravosnažnu presudu, po kojoj su doktor i doktorica Verdera Gec Dimanski i Manju Guha proglašeni krivim za gubitak oba bubrega nekadašnjeg napadača njemačkog kluba, kao i svu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je Klasnić pretrpio zbog gubitka organa.

Ivan Klasnić - Fokus

U obrazloženju sudije navedeno je da su doktori napravili doktorske greške, da su odgovorni za gubitak bubrega Ivana Klasnića kao i sve zdravstvene posljedice koje su nastale iz ovog gubitka.

Po odluci suda, oba doktora su dužna da Kaliniću plate ukupno 100.000 eura odštete za pretrpljeni bol, kao i sve bolničke troškove, dok fudbaler ima pravo na materijalnu odštetu koja još uvek nije utvrđena, ali je sudija potvrdio da je Klasnić samo u 2007. godini, zbog nemogućnosti ispunjavanja profesionalnih obaveza, pretrpio materijalnu štetu u visini od milion eura, pišu “Novosti“…

“Nažalost, ja i dalje nisam zdrav čovjek, moja situacija ostaje ista, i dalje moram na dijalizu. Dr. Dimanski uvijek je govorio da može mirno da spava, ali nakon ove presude možda to više neće biti tako”, rekao je Klasnić nakon izricanja presude.

Sud je utvrdio da doktori prilikom redovnih ljekarskih kontrola, kojima su podvrgnuti profesionalni fudbaleri Werdera, nisu prepoznali nalaze koji su ukazivali na nepravilnosti u funkcionisanju bubrega, prije nego što je to otkriveno prilikom operacije slijepog crijeva 2005. godine. Zbog te njihove greške, Klasnić je izgubio oba bubrega.

“Zadovoljan sam presudom, sada sam donekle miran. Naravno da ostaje gorak ukus, jer sada je jasno da su Ivana godinama zanemarivali doktori kojima je vjerovao, posebno Gec Dimanski. Na kraju, oba doktora mogu biti sretni što je protiv njih pokrenuta samo civilna tužba”, rekao je Ivanov advokat.

Podsjetimo, Klasniću su 2007. godine transplantirana dva bubrega čiji su donatori bili njegovi roditelji, ali sada treba da dobije novi organ jer onaj koji mu je donirao otac više ne funkcioniše. Nekadašnji fudbaler od prošle jeseni čeka na transplataciju bubrega, a u međuvremenu tri puta nedjeljno odlazi na dijalizu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh