Automoto sport

Šumaherov Ferari prodat za 13,1 milion eura

Prije pet godina, još jedan „ferari“ koji je vozio Šumaher na šampionatu 2001. godine prodat je za 7,5 miliona dolara, tako da je na ovoj aukciji oboren prethodni rekord.

Šumaherov Ferari - screenshot

Aukcijska kuća je predviđala da će maksimalna cijena biti oko 9,5 miliona evra, tako da je ova prodaja prevazišla sva očekivanja. Radi se o „ferariju“ F2003-GA, šasija 229, vozilo kojim je Šumaher osvojio svoju šestu titulu prvaka svijeta i pretposljednju u svojoj izvanrednoj karijeri. Ovim automobilom je njemački šampion osvojio pet pobjeda u devet trka, među kojima i Veliku nagradu Italije u Monci.

„Ferari“ je proglašen za jednu od najboljih firmi u Italiji za 2022. godinu, što se tiče uslova rada, kao i za jednu od najvrijednijih italijanskih brendova. Identitet osobe koja je kupila „ferari“ je nepoznat, ali dobro obaviješteni izvori pretpostavljaju da se radi o poznatom evropskom kolekcionaru.

Bolid „ferari“ F2003-GA iz 2003. dizajnirali su Rori Birn i Ros Braun. Ima motor od 930 konja i dostiže 19.000 obrtaja u minutu. Te 2003. godine, Mihael Šumaher je osvojio šest pobjeda – u San Marinu, Španiji, Austriji, Kanadi, Italiji i Sjedinjenim Državama, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh