Automoto sport

Vozači u strahu, Hamilton dobio šokantno pismo, odjekuju eksplozije. Ali, jasno je zašto se F1 ‘igra s vatrom’

U nedjelju je na rasporedu druga utrka nove sezone Formule 1. Velika nagrada Saudijske Arabije trebala bi se održati prema planu iako postoji ozbiljna briga i strah zbog haosa koji se tamo odvija.

Lewis Hamilton - raport

U petak je tokom popodnevnog treninga raketirano naftno postrojenje firme Saudi Aramco, isto ono koje se nalazi manje od 20 kilometara od trkaće staze u Džedi. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici, eksplozija je bila glasna, a gusti dim navodno se vidio i s nekoliko desetaka kilometara udaljenosti.

Vozačima nije svejedno. Nisu uvjereni da je odluka o održavanju utrke ispravna, no Daily Mail je jednom rečenicom jednostavno objasnio zašto se šou nastavlja. “Novac vodi glavnu riječ, a domaćini za održavanje utrke Formuli 1 plaćaju 50 miliona funti godišnje”, jasni su Britanci.

“Osjećam li se sigurno ovdje? Ne bih rekao”, još je prošle godine izjavio Lewis Hamilton u fokus bacajući problem s ljudskim pravima, a onda je u petak ponovno poslao poruku:

“Moj stav je isti kao i prošle godine. Evo, čuo sam da mi je stiglo pismo od 14-godišnjaka koji je ovdje osuđen na smrt. Pa s 14 godine ne znaš šta radiš u životu… Mi vozači ne odlučujemo gdje ćemo se utrkivati, ali dužni smo pokušati učiniti sve što možemo. U konačnici, odgovornost je na onima koji imaju moć da nešto promjene, a mi ne vidimo dovoljno toga”, rekao je prema pisanju Daily Maila sedmerostruki svjetski prvak koji je, prema istom izvoru, u petak tražio otkazivanje utrke.

Nekoliko izvora navodi i da je postojala realna mogućnost bojkota utrke od stane vozača. Navodno je održan sastanak na kojem su sa zvijezdama bili CEO Formule 1 Stefano Domenicali i direktor Ross Brawn. Bili su pozvani i šefovi momčadi i o svemu se raspravljalo do kasnih noćnih sati, priča se do čak 02.30 ujutro po lokalnom vremenu, a zaključak svega bio je – utrka se nastavlja.

“F1 se doslovno igra s vatrom”, kratak je bio komentar Damona Hilla, svjetskog prvaka iz 1996. godine, piše Raport.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh