Automoto sport

Ruski vozač odbio nastupati na čuvenoj utrci, smatra da je diskriminiran pravilima

Ruski vozač G-Drive tima, Roman Rusinof, kojeg podržava ruska plinska kompanija Gazprom, odbio se takmičiti pod neutralnom zastavom na Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti.

Roman Rusinof - Instagram

Pod tim se podrazumijeva i učešće na čuvenoj automobilističkoj utrci 24 sata Le Mansa (od 11. do 22. juna), okarakterisavši neprihvatljivim i diskriminirajućim uslove koje je Međunarodna automobilska federacija (FIA) nametnula ruskim takmičarima, prenosi Klix.

Iskusni 40-godišnjak je na Instagramu objavio da on i njegov tim radije odustaju od Endurance programa, u WEC-u (Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti), koje uključuje utrku 24 sata Le Mansa.

FIA je objavila da neće suspendovati ruske takmičenje, ali pod uslovom da ruski i bjeloruski vozači, pojedinačni takmičari i službena lica učestvuju u natjecanjima samo pod neutralnim statusom i pod zastavom FIA-e.

Dodaje se da su obavezni da se pridržavaju načela mira i političke neutralnosti FIA-e, ali to za Rusinofa nije prihvatljivo, nakon čega je najavio povlačenje iz takmičenja.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, brojne svjetske sportske federacije zabranile su ruskim timovima i sportistima mnoga međunarodna takmičenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh