Automoto sport

Bivši vozač o Šumaheru: Ne vidim smisao držanja u takvom stanju!

Dok je uživao na padinama francuskih Alpa, život Michaela Schumachera potpuno se promijenio. Nakon udarca glavom u kamen sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 sveden je na samo djelić osobe koja je nekad bio.

Philippe Streiff i Schumacher

Gotovo osam godina je prošlo od nesreće, a javnost i dalje ne zna kakvo je stanje njemačkog šampiona, koje njegova porodica drži u strogoj tajnosti i tek svako toliko procuri neka informacija od nekog prijatelja, piše “Index“.

Idućeg utorka, 7. septembra, premijerno se na RMC Storyju emitira dokumentarac Michael Schumacher: U potrazi za istinom, u kojem su neki sugovornici dali zapanjujuće i zastrašujuće izjave, piše Index.hr.

“Mora da je u užasnom stanju u krevetu. Čini se da je izgubio jako puno kilograma”, rekao je bivši francuski vozač Philippe Streiff.

Ni on nije vidio Schumachera nakon nesreće, nego se oslanja na ono što je čuo ili pročitao u medijima. Streiff je autorima dokumentarca vjerovatno bio zanimljiv kao također bivši vozač koji je pretrpio ozbiljna fizička oštećenja, odnosno ostao je paraliziran nakon nesreće na testiranju 1989. godine. On smatra da je bespoštedna borba Schumacherove obitelji za njegov život nepotrebna.

“Ne vidim smisao držanja oca ili muža u takvom stanju”, rekao je Streiff u dokumentarcu, no ne zna se kada je točno izjava snimljena.

Schumacherova supruga Corinna godinama čini sve kako bi zaštitila privatnost svojeg unesrećenog muža i sve informacije o njegovu stanju drži u strogoj tajnosti. S vremenom su procurile neke informacije, primjerice da je pilot u trenutku nesreće imao go-pro kameru na kacigi te da je barem šest mjeseci bio u komi.

Sigurno bi ih procurilo puno više da Corinna nije tako pažljivo birala izuzetno rijetke ljude kojima će dopustiti da ga vide.

“Volio bih znati kako je, stisnuti mu ruku ili ga pomilovati po licu, ali na žalost, Corinna ne dopušta. Vjerovatno se boji da ću odmah shvatiti što se događa i sve ispričati medijima”, rekao je svojedobno Schumacherov bivši menadžer Willy Webber.

Bivši šef Ferrarija Jean Todt, danas predsjednik FIA-e, u nedavnom razgovoru za Bild rekao je kako je Corinna jedini razlog zbog kojeg je Michael živ.

“Proveo sam puno vremena s njom nakon nesreće. Ona je fantastična žena i glava obitelji. Dobro to radi. Vjerujem joj i ona vjeruje meni”, rekao je Todt.

“Zahvaljujući liječnicima i Corinni, koja je željela da Michael živi, preživio je, ali s posljedicama. A sada se bori s tim posljedicama. Nadamo se da će se situacija polako, ali sigurno poboljšati”, objasnio je Todt i time zapravo samo ponovio ono što javnost sluša i zaključuje već godinama.

Todt je jedan od rijetkih ljudi koji je viđao Schumachera nakon nesreće, a 2019. je otkrio da su zajedno gledali utrku Formule 1. No i tada je dao do znanja da današnji Michael nije ni sjena onog starog, ali i naglasio da je “u dobrim rukama i da se nastavlja boriti”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh