Automoto sport

Automobili u WRC-u će od 2022. godine imati hibridni pogon

Hibridni pogon je osvojio Formulu 1 te dominira u utrkama 24 sata Le Mansa već gotovo deset godina, a sada ulazi u još jedan automobilistički sport, svjetski šampionat u reliju (WRC).

No image - Haber.ba

FIA je objavila da će se u WRC-u od 2022. godine takmičiti hibridni automobili koje će pokretati kombinacija benzinskog i električnog motora.

Svi će dijeliti istu hibridnu jedinicu “sastavljenu od zajedničkih komponenti i softvera u prve tri godine s potencijalom za više tehničke slobode 2024. godine. To će svakom timu dati jednaku šansu da se pozabavi voltima i kilovatima prije početka trke kako bi izvukli što više snage.

Nova pravila za cilj imaju omogućiti automobilima korištenje električnog pogona u gradovima te povećanje snage na specijalnim etapama, tvrdi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh