Automoto sport

U Beču sahranjen Niki Lauda

Nakon ispraćaja trostrukog svjetskog šampiona Formule 1 Nikija Laude u bečkoj katedrali sv. Stjepana, gdje se došlo pokloniti nekoliko hiljada ljudi uključujući brojne fanove, prijatelje i porodicu, austrijski vozački as je sahranjen na bečkom groblju Nojštifter Fridhof.

U Beču sahranjen Niki Lauda - Tanjug/AP

Vidno potresena Laudina udovica Birgit Vetcinger je još u katedrali položila kacigu na sanduk legende automoto sporta.

Ovo je bilo prvi put da je tijelo neke sportske zvijezde počivalo u katedrali. Čast je to koja je prije toga pripadala istaknutim osobama poput bečkog nadbiskupa kardinala Franca Keniga i bivšeg prestolonasljednika Austro-Ugarske Ota fon Habsburga.

Niki Lauda je preminuo 20. maja nakon duge bolesti, a na današnjem ispraćaju pojavila su se brojna poznata lica iz svijeta motorsporta, sporta, politike i biznisa, uključujući i austrijskog predsjednika Aleksandera van der Belena, gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, prijatelja, glumca i bivšeg guvernera Kalifornije Arnolda Švarcenegera, sportskih kolega i prijatelja austrijskih skijaša Karla Šranca, Franca Klamera, Hermana Majera, kolega vozača poput Džekija Stjuarta, Alana Prosta i brojnih drugih, kao i kompletno vođstvo Formule 1 i ostalih organizacija vezanih uz motosport.

Nakon ispraćaja, u tihoj povorci, neki od kolega i prijatelja pokojnog Laude nisu mogli supregnuti suze, poput Švarcenegera, a ništa manje žalosni nisu bili Gerhard Berger i Luis Hamilton, koji su, međusobno se tješeći, zagrljeni izašli iz katedrale, piše “Srpskainfo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh