Sport

CAS: Ruskim sportistima dvije godine zabrane nastupa na velikim takmičenjima

Ruski sportisti su dobro prošli odlukom CAS-a na njihovu žalbu, jer je Svjetska antidoping agencija prvobitno Rusiji izrekla četverogodišnju zabranu nastupa na velikim takmičenjima

Odlukom Arbitražnog suda za sport u Lozani danas je ruskim sportistima potvrđena zabrana nastupa na velikim takmičenjima zbog doping skandala u naredne dvije godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tako će sportisti iz Rusije na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju naredne godine, Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. i Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru iste godine moći nastupiti samo bez nacionalnih simbola i intoniranja himne.

No, ruski sportisti su dobro prošli odlukom CAS-a na njihovu žalbu, jer je Svjetska antidoping agencija (WADA) prvobitno Rusiji izrekla četverogodišnju zabranu nastupa na velikim takmičenjima.

CAS je objasnio da smanjenje zabrane ne treba smatrati “bilo kakvom potvrdom“ ruskog djelovanja.

Prema odluci CAS-a zabrana će sada trajati do 16. decembra 2022. godine, što znači da je Rusiji zabranjeno takmičenje i na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u februaru 2022. godine. Još uvijek je nejasno šta će se desiti ukoliko se fudbaleri Rusije plasiraju na Mundijal u Kataru, koji je na programu od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Međutim, reprezentaciji Rusiji biće dozvoljeno da igra na odgođenom EURO 2020 u fudbalu, jer Evropska fudbalska federacija (UEFA) nije definisana kao “glavna organizacija sportskih događaja“ kada je riječ o kršenju antidoping pravila.

Rusiji je također zabranjeno da bude domaćin međunarodnih sportskih događaja u istom periodu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oglasio se odmah nakon objavljivanja današnje odluke CAS-a.

“MOK je primio k znanju odluku CAS-a. Sada će pažljivo procijeniti presudu i njene posljedice za takmičenja u okviru Olimpijskog pokreta, posebno Olimpijske igre Tokio 2020 i Olimpijske zimske igre Peking 2022. U tom pogledu, MOK će se savjetovati s međunarodnim sportskim federacijama i Međunarodnim paraolimpijskim komitetom s ciljem dosljednog pristupa u provođenju presude“, istakli su iz MOK-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh