Muzika

Čapljinac Vinko Ćemeraš pobjednik showa “The Voice Hrvatska”

“The Voice”, najljepši glas Hrvatske je Vinko Ćemeraš s osvojenih 41, 84 posto glasova publike.

Ovaj skromni 26-godišnjak iz Čapljine pobjednik je treće sezone popularnog HRT-ovog glazbeno-televizijskog spektakla “The Voice Hrvatska” i sada je na redu, kako je ranije naslutio, pošten tulum s ekipom iz Čapljine koja je sinoć disala za njega, prenosi “Jutarnji“.

Vinko studira informacijske znanosti u Mostaru. Živi sam u obiteljskoj kući i brine se o životinjama i imanju. Roditelji mu žive u Njemačkoj, a braća u Irskoj i Dubrovniku.

Zanimljivo je da se prijavio u i prvu sezonu “The Voicea”, ali nije uspio proći audiciju. Kada je prije par dana dao izjavu Slobodnoj Dalmaciji, čak je rekao da ne bi volio pobijediti jer voli raditi iz sjene.

– Sve poslije blind audicije bilo iznad svih mojih očekivanja – rekao je u intervjuu za TV reviju Studio.

Na drugom mjestu s upola manjim brojem glasova našao se Filip Rudan, prozvan hrvatskih Shawnom Mendesom. Najmanjih 14,83 posto glasova publike osvojila je Bernarda Bobovečki iz Slavonskog Broda i zauzela četvrto mjesto, dok je na trećem mjestu Splićanka Albina Grčić.

Ćemeraš je na “The Voice” gledao kao na sredstvo kojim lakše može priječi neke od važnijih stepenica na putu do glazbenog uspjeha. Upravo je tako i gradio svoju natjecateljsku priču. Korak po korak, predano i uvjerljivo prošao je audiciju, nokaut, dvoboj i dvije emisije uživo pa finale treće sezone u kojoj je, može se reći, uvjerljivo pomeo konkurenciju.

Šarmantan, s kačketom na glavi kao i obično, Vinko je stao za mikrofon nakon i izveo “Pyro” grupe Kings of Leon, pjesmu koju je pjevao na audiciji, a posebno ju je emotivno otpjevao na kraju showa kada je čuo da je pobjednik. No, ipak najemotivnija je bila izvedba pjesme “Pelin i med” Dine Dvornika da koju ni sam Davor Gobac, Dvornikov prijatelji Vinkov mentor nije mogao suspregnuti suze.

– Najbolja stvar koja mi se dogodila u životu je što sam odabrao Gopca – skromno je rekao Vinko koji se odlično snašao i u duetu s Gopcem, frontmenom grupe Psihomodo Pop. Izveli su njihovu kultnu pjesmu “Pinokio” s albuma “Se*y Magazin” iz 1990. godine skačući po pozornici.

Gobac, pak, kaže da je on dosta hiperaktivan, stalno nešto brblja, dok je Vinko malo mirniji pa super funkcioniraju. Oduševljava ga što je Vinko toliko staložen i što uvijek kaže stvari koje su na mjestu.

– Toliko smo si dobri da ja to nisam mogao ni zamisliti. Ovo mi je uspomena za čitav život – zaključio je Vinko ranije govoreći o showu. Najvažniji savjet koji mu je Gobac dao bilo je da ostane smiren i svoj.

Sada kada je pobijedio, Vinku su ciljevi isti – sviranje na ulici i autorske stvari. Svira gitaru, piše tekstove, sklada i aranžira pjesme. Počeo je pjevati kao 15-godišnjak jer je prijatelju nedostajao vokal u bendu. Izvodi pjesme Pearla Jama, Oasisa, Urbana, a sudjelovanje u The Voiceu smatra prigodom da alternativni rock približi široj publici. Vinko je i autor vlastitih pjesama koje desetak godina izvodi u pubovima i na festivalima. Nastupao je na festivalima Exit i Star, a dio je i Anarhiv dua. Pjesme stvara na engleskom jeziku jer mu tako „puno bolje zvučeˮ.

Velika posvećenost interpretaciji, minimalistički nastup, kačket i naočale prepoznatljivi su elementi Vinkove pojave koje je publika svojim glasovima znala nagraditi. Svojim najvećim pjevačkim adutom smatra prenošenje emocija, a uzori su mu Bon Iver, Paolo Nutini, Eddie Vedder i Urban.

Njegovu su pobjedu od početka su naslućivali Danijela i Robert Ćemeraš, Vinkovi roditelji koji su za finalnu emisiju doputovali iz Njemačke u društvu njegove tete Anite Barašin, a u Zagreb zbog “The Voicea” iz Dubrovnika stigao je i njegov stariji brat Marin, dok se jedno mjesto u publici posebno čuvalo za Vinkovu djevojku Karlu. Mlađi brat Jurica je zbog posla bio primoran ostati u Dublinu, gdje živi i radi posljednjih godinu dana.

Vinko je sam naučio svirati, a od glazbe nije odustajao ni kad su ga, uz studij, sustigle brojne obveze i odgovornost prema kući i braći, nakon što su roditelji prvi put, trbuhom za kruhom, otišli u Ameriku. Bilo je to 2016., a Vinkovi roditelji su ponosni što je unatoč poslu uspio završiti fakultet u roku. Kada su shvatili koliko je njihov sin sposoban, nakon Amerike, odlučili su potražiti posao i u Njemačkoj, gdje su danas.

Vinko je u obitelji na glasu kao zlatno dijete. Sam je sebi platio fakultet, ljeti konobario na Čiovu, a zarađeno ulagao u obrazovanje. Nikad nikome nije bio na teret, a kad ne bi bio zauzet fakultetom – svirao je.

Uoči velikog finala Bernarda, Albina, Filip i Vinko svoje želje i planove otkrili su Studiju, raskošnoj TV reviji koja svakog petka izlazi uz Jutarnji list. Evo, što je Vinko odgovorio na pitanja novinarke Studija:

Jeste li se nadali da ćete doći do finala natjecanja ‘The Voice Hrvatska’?

Naravno da ne, meni je sve poslije blind audicije bilo iznad svih mojih očekivanja.

Tko vam je bio najveći konkurent u ‘Voiceu’?

Ne znam da sam ijednom pomislio na nekoga kao na konkurenciju, nego kao na predobre ljude s kojima je bio užitak raditi i slušati ih.

Kako ćete proslaviti eventualnu pobjedu?

Bez obzira na ishod, planiram pošten tulum s ekipom iz Čapljine.

Što planirate nakon završetka showa?

Što prije početi raditi na autorskim pjesmama.

Koji je najvažniji savjet što ste ga dobili od svog mentora?

Gobac mi je savjetovao da ostanem smiren i svoj.

Od koga ste naslijedili ljubav prema glazbi?

Ni od koga. Nitko od mojih nije se bavio glazbom. Ja sam izrod (smijeh).

Što vam je u životu važno osim glazbe?

Ljubav prema svemu što radiš.

Da sada ‘The Voice Hrvatska’ krene ispočetka, što biste promijenili?

Ne bih ništa mijenjao, zbog svega toga sam sada u finalu.

Gdje se vidite na domaćoj glazbenoj sceni?

Ne bih se stavio u samo jednu kutiju, vidjet ćemo što vrijeme nosi.

Maštate li i o inozemnoj karijeri?

Dakako, imam čak par pjesama na engleskom u rukavu.

Kako biste nekome tko vas ne poznaje opisali sebe kao osobu?

Teško mi je opisati sam sebe, ali mogu reći da se trudim biti pošten i dobar prema svima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh