Muzika

Smiješila mu se svjetska karijera: Misteriozni kantautor zbog porodične tragedije povukao se sa scene

Miladin Šobić je krajem 70-ih godina prošlog vijeka bio jedan od najboljih, ali i najmisterioznijih kantautora bivše Jugoslavije. Iako mu je karijera trajala samo osam godina, mnogi njegove pjesme kao što su “Džemper za vinograd”, “Kad bi došla Marija” ili “Od druga do druga” i danas rado pjevaju.

Miladin Šobić - Blic.rs

Nakon što je prije šest godina preživio moždani udar potpuno se povukao iz javnosti, stoga su rijetke prilike da ga negdje sretnete. Dvojica fanova su se slikali sa Miladinom u njegovom rodnom Nikšiću i podijelili fotografiju na društvenim mrežama uz priču o tome koliko im je ovaj trenutak bio važan.

Miladin je rođen 1956. u Nikšiću, gde je i završio srednju školu. Nakon škole upisuje se na Fakultet za turizam u Dubrovniku. Taj period smatra se ključnim za njegovo stvaralaštvo. Pod utiskom studentskog života i velikih prijateljstava, on piše svoje najveće pjesme, a “To sam ja” postaje neslužbena studentska himna.

U Sarajevo se preselio 1980. godine, gdje je i izdao prvi album “Ožiljak”, a dvije godine kasnije izlazi i album “Umjesto gluposti”. U to vrijeme Miladin je nastupao na brojnim koncertima pred puno obožavatelja, a često se odazivao i na razne studentske zabave. Godinu dana kasnije snimio je i treći album “Barutana ljubavi”, ali ga nikad nije objavio. Povukao se nakon što mu se teško razboljela sestra Šeherezada, koja je ubrzo preminula.

Miladin je tada odustao od karijere, iako mu se smješila svjetska slava budući da mu je ponuđen duet sa Lajonelom Ričijem.

Muzičku tradiciju nastavio je Miladinov sestrić Vanja Radovanović, koji je prije dvije godine predstavljao Crnu Goru na Evrosongu. Tada je medijima rekao da mu je upravo ujak najveća podrška, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh