Muzika

Kćerku bivšeg diktatora Islama Karimova odveli ponovo u zatvor

Gulnarina kćerka Iman objavila je na Instagramu fotografije na kojima se vide dvojica muškaraca kako odvlače iz stana ženu u bade mantilu i u papučama

Gulnara Karimova-Fokus.ba

Gulnara Karimova osuđena je 2017. na 10 godina zatvora zbog prevare i pranja novca, ali joj je prošle godine kazna preinačena u kućni pritvor.

Njen advokat Gregor Manža poručio je na svom Twitteru da je Gulnara “silom odvedena” iz stana u utorak popodne i odvedena je na nepoznatu lokaciju.

Gulnarina kćerka Iman objavila je na Instagramu fotografije na kojima se vide dvojica muškaraca kako odvlače iz stana ženu u bade mantilu i u papučama.

Tužioci su u izjavi naveli da je u utorak sud u Taškentu odlučio da Karimova mora da odsluži ostatak svoje kazne u zatvoru. Oni navode da je Gulnara koristila zabranjene metode komunikacije, odnosno internet, da je napuštala stan i da državi nije platila kompenzaciju, prenosi BBC.

Gulnara Karimova (46) bila je kćerka jedinica uzbekistanskog predsjednika, studije je završila na Harvardu. Godinama se družila sa svjetskom elitom, a svojevremeno je imala i pop hit koji je harao top listama. Bila je diplomata, ambasadorka u Španiji, predstavnica u UN u Ženevi, ali i pop pjevačica, a vjerovalo se će da naslijedi svog oca Islama Karimova na čelu države.

Živjela je u luksuzu i privilegijama uzbekistanske elite – imala je svoj brend nakita, sopstveni TV kanal i karijeru pop pjevačice pod umjetničkim imenom Guguša. Međutim, navodno se posvađala sa ocem i porodicom 2014. zbog obnaženih fotografija, a ubrzo poslije toga su je uhapsile bezbjednosne snage.

U javnosti nije viđena godinama, a nije bila ni na sahrani svog oca u septembru 2016. godine. Kolale su u to vrijeme priče da je drže u ludnici. Međutim poslije insistiranja Gulnarinog sina da se obznani šta je sa njegovom majkom, objavljeno je da se od 2015. godine se nalazi u pritvoru zbog korupcije.

Tužioci su je optužili da je bila dio zločinačke grupe koja je kontrolisala imovinu od milijardu dolara u 12 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh