ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Muzika

Zbog čega se ježimo kada slušamo muziku i šta to znači?

Da li vam se često dešava da se dok slušate muziku na koncertu naježite? Ako je odgovor “da”, naučnici su otkrili šta to zapravo znači…

Muzika - Blic.rs

Ovoga ljeta naučnici su sproveli zanimljivu studiju na britanskim muzičkim festivalima Riding (Reading) i Lids (Leeds), a cilj je bio da istraže da li ježenje kože može da bude povezano sa opštim stanjem zdravlje čovjeka, ali i njegovim karakterom, piše “National geographic“.

Istraživački tim je otkrio da oni koji doživljavaju nadražaje na koži u vidu naježenosti imaju više šanse da ostvare jaku vezu sa drugima, da postignu visoke nivoe akademskih uspjeha kroz svoj život, i da budu boljeg zdravlja u odnosu na one koji nemaju ovo iskustvo.

Studija kompanije Barklikard (Barclaycard), koju su vodili Metju Sahs, profesor sa Hardvardskog univerziteta i Robin Marfi, sa Univerziteta Oksford, okupila je 100 ljudi sa festivala Riding i Lids, a potom putem uređaja za monitoring pratila njihove reakcije na muzički performans.

Istraživači su analizirali psihološke odgovore učesnika na muziku, dok su takođe vodili seriju psihometrijskih tekstova kako bi odredili šta javljanje naježenosti govori o njima kao individuama.

U studiji je zaključeno da se kod 55 posto Britanaca koji su se naježili dok su gledali koncert uživo na sceni njihova reakcija javila u prvom minutu.

Takođe, žene su češće davale emotivni odgovor na muziku – 55 posto učesnica koje su doživjele naježenost u poređenju sa 46 posto muškaraca.

Prema saznanjima istraživača, oni koji su se naježili najmanje jednom tokom koncerta češće se opisuju kao saosjećajne osobe i prihvatljive u vezama. Osim toga, osobe kod kojih se javlja ježenje na koži lakše se drže pozitivnog raspoloženja i psihički su jače.

Rezultati studije Barklikarda pokazuju različite osobine ličnosti koje karakterišu ljude koji doživljavaju naježenost. Naše istraživanje takođe sugeriše da istinski povezivanje sa zabavom i javljanje ježenja na koži ima uticaj na naš opšti osjećaj blagostanja i raspoloženja“, kazao je Robin Marfi, jedan od autora studije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh