Muzika

BALAŠEVIĆ: Zbog koncerta u Sarajevu 1998. godine Vučić me nazvao “fukarom koja pjeva za muslimane”

Poznati novosadski kantautor

Đorđe Balašević - Facebook

Poznati kantautor Đorđe Balašević rekao je da je imao mnogo problema kada se vratio u Srbiju nakon dva koncerta u Sarajevu 7. i 8. februara 1998. godine. “Neposredno prije tih ispada, mladi i upravo promovisani ministar informisanja (Aleksandar Vučić op.a) se na televiziji pojavio i nazvao me jeftinom fukarom koja je otišla da pjeva za muslimane, a ne za srpsku djecu, piše “Avaz“.

To je bilo jako neukusno jer je naš cilj bio skupiti novac za proteze za svu djecu koja su stradala od mina. I taj ministar u međuvremenu je postao ‘skupa fukara’ i čak i sam otišao u Bosnu, ali se vratio nešto brže nego ja”, rekao je Balašević u videu kojim je izrazio podršku Demokratskoj stranci pred izbore u Srbiji.

Kazao je da mu je jedne prilike, kada je hodao sa kćerkom, muškarac prišao i počeo ga vrijeđati. “Ona je tad imala 16 godina i bilo mi je kilavo da se pravim da to ne primjećujem.

Riješili smo to”, rekao je Balašević, dodavši da je to bilo lokalizovano, kao i drugi pokušaji narednih dana. Inače, Balašević je održao koncert dvije noći zaredom u punoj Skenderiji. Između ostalog, tada je kazao da su mu neki govorili kako se u Sarajevu sprema atentat na njega, na što im je odgovorio:

“Ako je to cijena, da dva dana budem na nišanu nekog ludaka, pa oni su mogli pet godina da budu na nišanu.

Eto i meni načina da bar dva dana budem Sarajlija“. Sav novac od karata za ovaj koncert otišao je u humanitarne svrhe. Kantautor je bio otvoreni protivnik režima Slobodana Miloševića zbog čega je njegov album “Jedan od onih života” bio prešutno zabranjen na većini radio stanica. Pjesmu “Čovek sa mesecom u očima” posvetio je Vukovaru, dok je Miloševića opjevao u “Gedi gluperdi”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh