Muzika

Sejo Pitić, poznati pjevač sevdalinki: Nemam djece, ustvari, možda imam

Imenovan za predsjednika Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo. Nema smisla svake godine nešto slaviti. Učiniti sve da zažive tradicionalne muzičke manifestacije.

Sejo Pitić - Faktor

Sejo Pitić, jedan od naših najboljih izvođača sevdalinki, koji se 80-ih godina, na Ilidžanskom festivalu, proslavio numerom „Plava žena, topla zima“, imenovan je za predsjednika Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo. Pjevač koji iza sebe ima više od 50 godina na estradi odmah se prihvatio posla, pa najavljuje bolje dane za članove Udruženja, piše Faktor.

Festivalima vratiti sjaj

– Primarni zadatak je da status estradnih izvođača podignemo na nivo koji je bio prije rata i koji oni realno zaslužuju. Naravno, neće to biti nimalo lako, ali izborit ćemo se za svoja prava. Sarađivat ćemo s mnogim srodnim udruženjima i zajedno ćemo dati doprinos da zažive tradicionalne muzičke manifestacije u Kantonu Sarajevu, a potom i u čitavoj BiH. Nastojat ćemo da festivalu, kao što je Ilidža, vratimo stari sjaj. Naravno, nećemo zaboraviti ni muzičke smotre u Hadžićima, Vogošći, Goraždu… Uglavnom moramo više raditi, a ja volim da radim, a ne da pričam – kaže Pitić.

Cijeli život posvetio je muzici i bez nje ne može zamisliti nijedan dan.

– Dan počinjem i završavam muzikom, ona je smisao mog života. Posebno mi je drago kada vidim da se mladi sve više vraćaju pravoj narodnoj pjesmi. Uvijek ću biti spremen da im prenesem svoje znanje. Ne želim to čuvati za sebe. Imao sam priliku da učim od najboljih, kao što Zaim Imamović, Ismet Alajbegović Šerbo, Himzo Polovina, Beba Selimović, Zehra Deović, Predrag Živković Tozovac… Bio sam relativno mlad, ali to njima nije smetalo – govori Pitić.

Bio i ostao boem

O Seji mnoge njegove kolege kažu kako je uvijek bio i ostao boem, osoba široke ruke.

– Pomagao sam svima, ali ne očekujem da mi vrate. Hvala Bogu služi me zdravlje i još uvijek mogu sa gitarom zaraditi za život. Nesretan sam i tužan kada vidim neke kolege koji, nakon decenija rada u muzici, učestvuju u „farmama“ i sličnim glupostima. Ne znam što im to treba – ističe Pitić.

Iako su ga mnogi nagovarali da organizira koncert povodom 56 godina rada na estradi, kaže da to njemu nema smisla.

– Pravit ćemo pravi dernek i feštu ako Bog da za 60 godina. Nema smisla svake godine nešto slaviti. Na pravi način sam proslavio pola stoljeća na estradi. Nisam od onih koji pate da nešto stalno obilježavaju i da su zbog toga u medijima – rekao nam je na kraju razgovora Pitić.

Neću pred matičara četvrti put

Sejina lična karta je pjesma “Plava žena, topla zima“, a kroz njegov život je, kako kaže, prošlo mnogo plavih, ali i onih drugih dama.

– Trenutno nema nijedna žena u mom životu. Tri puta sam se ženio, mali je broj onih koji su toliko puta stali pred matičara. Nemam namjeru da to uradim četvrti put. Ne znam ko bi bio luđi, ona ili ja. Nemam djece, ustvari možda imam – kaže kroz smijeh Pitić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh