Muzika

DINO MERLIN: Planiram odigrati još dosta utakmica

Pravi je izazov raditi fotošuting s Dinom Merlinom (53) na ulicama Sarajeva. Pogotovo na Baščaršiji, gdje je Merlin kod kuće.

Dino Merlin - Dnevni Avaz

„Pozdrav, Dino“, „Selam alejkum, hadžija“, „Kako si, legendo?“ … Dino svima ljubazno odgovara, pozdravlja se, a opet profesionalno pozira fotoreporteru „Dnevnog avaza“.

Dino Merlin je, bez ikakve dvojbe, najveća muzička zvijezda na Balkanu. I mada će mnogi reći da u Sarajevu niko ne može biti zvijezda, Dino to jeste. A opet je jedan od nas. Raja iz Starog grada, s Alifakovca. Možete ga sresti u šetnji, vožnji biciklom, vidjeti kako s prijateljima pije kafu. U kući gdje se rodio živi i dan-danas sa suprugom Amelom te kćerkom Naidom i sinom Hamzom.

Koliko je Dino omiljen, govori 70.000 duša, koliko se okupilo u julu na stadionu Koševo, kada je Merlin oborio rekord posjećenosti najvećeg stadiona u Bosni i Hercegovini i postao prvi izvođač koji je Koševo dupke napunio čak četiri puta.

Ne može me ne interesirati šta se dešava oko mene, i u zemlji i u svijetu

Poklon publike

Za osam dana pred Merlinom je novi izazov. U najvećoj beogradskoj dvorani, Kombank areni, 24. i 25. oktobra održat će dva koncerta. Prije četiri godine, u novembru 2011., oborio je rekord i ove dvorane, kada je tri noći zaredom, pred 60.000 ljudi, pjevao pred Arenom, koja je pucala po svim šavovima.

Uoči dvostrukog beogradskog spektakla, za koji vlada ogromno interesiranje, Merlin je dao ekskluzivni intervju za „Dnevni avaz“. Govorio je o koncertima u srbijanskoj prijestonici, ali i veoma otvoreno i o drugim zanimljivim temama – karijeri, privatnom životu, nogometu, aktuelnom društvenom trenutku…

Dva rasprodata koncerta u beogradskoj Areni upisala su novi rekord u Vašoj biografiji. Ulaznice su prodate brže nego što je to bio slučaj 2011. godine, kada ste oborili rekord posjećenosti ove dvorane. Koliko Vam to znači?

– Mnogo mi znači. Sretan sam i ponosan što imam publiku koja već godinama prati i podržava ono što radim i način na koji to radim. Već sam nekoliko puta rekao, ali moram ponoviti – rasprodate koncerte ne doživljavam samo kao svoj lični uspjeh već kao potvrdu i kao poklon moje publike koju neizmjerno cijenim. Radujem se ponovnom susretu u najvećoj beogradskoj dvorani i unaprijed mogu obećati dva sjajna koncerta.

Sigurno je da ste bez pola muke mogli napuniti i treću Arenu, ipak se ovoga puta niste odlučili na taj korak. Zašto?

– Historiju, a naročito vlastitu, nema potrebe ponavljati, posebno kada je samo najbolji Dino Merlin dovoljno dobar za mene i dovoljno dobar za moju publiku. A iskreno, nije jednostavno svirati tri koncerta uzastopno. Želim dati najbolje od sebe, a nije dobro pretjerivati stalno pomjerajući granice unedogled. I dva uzastopna koncerta su i više nego dovoljan izazov, kojem se radujem. Siguran sam da će uskoro biti novih prilika za susret i nove koncerte, ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima.

Globalno selo

Vaša nedavna posjeta Beogradu i neobavezna šetnja ulicama potvrdila je još jednom ogromnu popularnost koju uživate u tom gradu. Šta za Vas danas predstavlja Beograd?

– Od početka moje karijere za Beograd me vežu važne i značajne uspomene. Prije rata, Beograd je bio važan muzički centar, a to je ostao do danas. Ako prelistate kalendar zbivanja, ko je sve svirao u Kombank areni, vidjet ćete da je spisak umjetnika impresivan i lijepo je biti u društvu nekih od tih velikana. Isto tako, radi se o velikom tržištu i kada se profesionalno bavite ovim poslom, jednostavno Beograd je nezaobilazna stanica.

A najvažnija od svega je moja publika. Raduje me povratak u Beograd, jer tako praktično počinjemo jednu novu lijepu zajedničku tradiciju.

Četiri Koševa, tri beogradske Arene 2011. i dvije 2015. – vjerovatno je to trenutak kada se morate izboriti s Vašim egom?

– Ponekad pomislim da je borba sa egom odavno iza mene, a onda ego izroni odnekud i podsjeti me kako mogu biti bolji. Niko nije dovoljno dobar da već sutra ne može postati bolji. U mojim godinama imam dovoljno iskustva da znam kako ostati čvrsto nogama na zemlji. Rekordi imponuju, ali tjeraju da radite još više i još bolje. Pripreme za koncert ne samo mene, već i mog benda, dugotrajne su i temeljite i upravo zbog samog sebe i zbog publike ništa ne želim prepustiti slučaju.

Muzička zvijezda u razgovoru s našom novinarkom

Koliko Vam pored priprema za beogradske spektakle ostaje vremena za praćenje dešavanja kod nas i u svijetu?

– Ne može me ne interesirati šta se dešava oko mene, i u zemlji i u svijetu. Odavno smo postali globalno selo u kojem se globalne političke, ekonomske i socijalne prilike odražavaju i na lokalnom nivou. Svakodnevno pratim vijesti ili, bolje rečeno, crnu hroniku zbivanja u zemlji i svijetu.

Strepite li, kao otac dvoje djece, za budućnost svijeta?

– Strepim za budućnost sve djece ovog svijeta.

A kako vidite budućnost BiH i regiona?

– Vidim kao nešto što prvenstveno zavisi od Bosne i Hercegovine i regiona. Ono što svi zajedno učinimo, to će nam biti budućnost.

Razmišljate li da napišite knjigu o Vašem životu? S obzirom na to da se Vaš put odvijao (nije fraza) od trnja do zvijezda, biografija bi bila veoma čitana.

– Moglo bi se svašta napisati i pročitati u toj biografiji, ali mislim da još nije vrijeme. Planiram još dosta utakmica odigrati prije nego što kopačke okačim o klin, a biografije ili autobiografije se pišu s kopačkama na klinu.

Čitate li Vi biografije i čija Vas se posebno dojmila?

– Igor Mandić – „Sebi pod kožu“ i „U zadnji čas“.

Ne odustajem

Uz koju muziku se veseli Dino Merlin?

– Uz različitu muziku, ovisi o atmosferi i raspoloženju.

Vaš originalni imidž je priča za sebe. Čija je posljednja, kada je stajling u pitanju, prije izlaska na binu?

– Moja, kao i u svemu drugom što radim. Iako to ne znači da ne uvažavam mišljenja saradnika i porodice i da nisam podložan sugestijama. Nije da neću poslušati. Ali često sam, što bi rekli, u svom folu.

Kakav je Dino Merlin kada se ugase svjetla pozornice i kada ostane u svoja četiri zida?

– Ponekad umoran, a ponekad miran.

Šta sanja Dino Merlin?

– Valjda kao i sav ostali svijet, i ružne i lijepe snove, ali ispričam samo lijep san.

Na koncu, je li Vaš život zaista Švicarska?

– Nije. Jer još nije ni blizu da je savršen, niti će to ikada biti. Ali nastavljam sa usavršavanjem i ne odustajem.

Merlin: U svemu što radim moja je posljednja, iako to ne znači da ne uvažavam mišljenja saradnika i porodice

Labirinti moga bića

Pitali smo Dinu Merlina o njegovim pjesmama i stihovima… Autori napišu pjesmu, objave je i uglavnom publici ostave da svako za sebe tumači značenje i poruku stihova. Željeli smo da nam otkrije nepoznato o njegovim stihovima, a on nam je kazao:

– Rado bih vam izašao ususret, ali to vam je kao zaroniti na dah i tumarati dubinama i labirintu moga bića, ući u svaku prostoriju i evocirati uspomene kako, kada i gdje sam nešto izgubio ili pronašao. Svaki od tih stihova je višeznačan i on nema svoj početak i kraj u svijetu kakvom ga vidimo i doživljavamo. To vam je skup različitih emocija, ekspresija, događaja, atmosfera, boli, radosti i tuge koje me prate i dok je tako, bit će i pjesama.

Nogometaši pokazuju snagu pobjednika

Bh. nogometna reprezentacija u eri Mehmeda Baždarevića?

– Impresivna. Pokazujemo snagu pobjednika i to me veoma veseli i čini ponosnim.

Dobri ljudi

Kao svojevrsni ambasador BiH u svijetu, čime se iz svoje zemlje najviše ponosite?

– Dobrim ljudima.

Sramota našeg vremena

Kako doživljavate izbjegličku dramu nesretnih ljudi iz Sirije?

– Kao katastrofu i sramotu našeg vremena.

4 koncerta na stadionu Koševo (280.000 ljudi)
3 uzastopna koncerta u Kombank areni u Beogradu 2011. (60.000 posjetilaca)
2 uzastopna koncerta u Kombank areni u Beogradu 2015. (40.000 posjetilaca)

Budućnost BiH i regiona vidim kao nešto što prvenstveno zavisi od Bosne i Hercegovine i regiona. Ono što svi zajedno učinimo, to će nam biti budućnost


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh