Muzika

Dijana Hujić, jedina harfistica u BiH: Zlatokosa je “kriva” za moju karijeru

Junakinja iz crtanih filmova Zlatokosa bila je jedan od razloga da se Dijana Hujić, jedina harfistica u Bosni i Hercegovini, bavi ovim poslom. Završila je Muzičku akademiju u Sarajevu. Danas je član Sarajevske filharmonije.

Dijana Hujić - Faktor.ba

No, nije sve išlo tako lagano. Zbog finansijskih razloga, klasa za harfu u Sarajevu se nije mogla otvoriti. „Jedino“ što je našoj sagovornici preostalo jeste da nastavi sviranje klavira, za što je bila školovana. Ali kada čvrsto vjerujete u nešto, svjetlost na kraju tunela postoji. Za vrijeme njenog studiranja, ugledna harfistica iz Beograda, Ljiljana Nestrorovska, tada kao član Sarajevske filharmonije, imala je solistički koncert u Sarajevu, koji je bio povod da se Dijana odazove svom pozivu, piše Faktor.

– Nikada nisam odustala od svog sna te sam otišla na nastup sa namjerom da priđem profesorici Ljiljani i kažem joj da želim svirati harfu, kao i da mi ona bude mentorica. Tako je sve počelo. Već sutradan sam imala čas harfe. Ne mogu reći da je bilo jednostavno, ali vremenom sam savladala tehniku. Uporedno sa školom, četiri godine sam išla u Beograd na časove harfe, kao i u Narodno pozorište u Sarajevu, koji mi je omogućilo da vježbam na pozorišnoj harfi – kaže Hujić.

Uslov za otvaranje klase za harfu u Sarajevu bio je polaganje prijemnog ispita na Akademiji muzičke umjetnosti u Beogradu. Kao nagradu za diplomu, od roditelja je dobila svoju prvu harfu, a ubrzo nakon toga i čast da bude član Sarajevske filharmonije. Direktorica Sarajevske filharmonije, Samra Gulamović, dala joj je „vjetar u leđa“ i kazala kako nema razloga za brigu, iako iskustvo vezano za orkestar do tada nije imala.

Do samog nastupa imala sam puno samopouzdanja. Međutim, kada sam zakoračila na pozornicu i vidjela publiku, među kojom su bili i moji roditelji, u meni se javilo hiljadu misli. Koljena su klecala, ruke se znojile i a u glavi je bilo pitanje: “Šta ako pogriješim”? Imala sam užasnu tremu, nisam ni znala kako i šta ide sa dirigentom osim svog štima, te sam neprestano u sebi ponavljala broj taktova kada trebam početi svirati – prisjeća se naša sagovornica.

Koncerti sa orkestrom su se nizali, pa tako je na red došao jedan od značajnijih solističkih nastupa. Bio je to dio iz valcera „Cvijeće“. Dobila je gromoglasni aplauz. To joj je bio veliki podstrek u karijeri.

Međutim, Dijana se prisjeća i nepredviđenih situacija koje su joj se događale tokom nastupa.

Na obilježavanju „Dana pobjede nad fašizmom“ u Sarajevu ove godine imala sam solo tačku na koncertu uz pratnju klarineta. U jednom dijelu uvertire pukla je žica. Možda niko ne bi ni primjetio, ali baš u tom trenutku kamere su bile fokusirane na mene. Kao da se ništa nije ni dogodilo, nastavila sam dalje kaže Dijana.

Osim odlaska na specijalistički studij za harfu u Beograd, Dijana ne razmišlja o dugoročnom odlasku van granica BiH. Svoju karijeru nastavlja graditi ovdje, te se nada će se u nižim klasama muzičke škole otvoriti klasa za harfu, kako bi ova profesija mogla da zaživi.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh