Muzika

Tužna sudbina: Dino Merlin je ove pjesme napravio po dešavanjima u njegovom životu…

Brojne pjesme uz koje su mnogi patili i žalili za nesrećnim i izgubljenim ljubavima nastale su u Merlinovoj radionici i mnoge od njih prate zanimljive životne situacije s kojima se u toku svog života ovaj pjevač susretao.

No image - Haber.ba

Donosimo vam neke od najzanimljivijih priča. Uživajte!

Ljubavna priča Merlina i njegove sadašnje supruge Amele je bila veoma komplikovana. Njegova supruga je poticala iz bogate porodice, pa su njeni roditelji bili protiv njihove veze i branili joj da se uda za njega. Dok je Dino išao na zanat, ona je pohađala Gimnaziju, pa su njeni roditelji željeli da se zabavlja sa nekim ko je na njenom nivou. Ipak, ljubav je bila jača pa su pobjegli kada su imali 20 godina i ona se tajno udala za njega.

Danas kaže da ga njeni roditelji vole više nego što zaslužuje, a njihova ljubavna priča ga je inspirisala da napiše pjesmu “Kad Si Rekla Da Me Voliš“.

“Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Nakon pet godina smo se tajno vjenčali. Bilo je to romantično vjenčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam pogledavao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon vjenčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se mojoj majci i odmah osjetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu htjeli ni čuti za nju. Ali, eto vrijeme liječi sve pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem”, rekao je jednom prilikom Merlin.

Sem Amelinih roditelja i Merlinovi prijatelji su bili protiv njihove veze.Mislili su da gubi vrijeme sa njom i da ona nije adekvatna djevojka za njega jer su brojne prepreke između njih i da neće uspjeti da ih pobijede. Njihove savjete kako ona nije prava djevojka za njega Merlin je utkao u pjesmu “Paša Moj Solidni“.

Nakon što se vjenčao sa Amelom, Merlin je morao da se brine za svoju porodicu i da se izbori da zaradi novac.

Jednom prilikom ga je supruga pitala da li je donio nešto da jede, a on joj je mahao papirom u ruci i rekao kako je napisao pjesmu.

“Jesi li ti lud? Papir se ne jede”, rekla mu je tom prilikom supruga.

Na papiru se nalazila pjesma “Kokuzna Vremena“, koja je završila na njegovom prvom albumu i bila prekretnica u njegovom životu.

Pjesma “Da te nije Alija” je posvećena Merlinovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu koji je jedini bio uz njega kada je bio “niko i ništa”, a ne pokojnom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću, kako mnogi misle.

Njegov drug je kasnije poginuo u ratu, tada su nastali stihovi pjesme – “Ja bi svjetlom zvao mrakom da te nije Alija“.

Alija je jedini vjerovao u njegov talenat i bodrio ga, dok su ga drugi ponižavali.

Jedan od najvećih hitova “Moj Je Život Švicarska” nastao je takođe kao “posljedica” jedne zanimljive situacije.

Merlin je kao mladić, kada je bio siromašan, volio djevojku za koju se ispostavilo da je sponzoruša. Napustila ga je i otišla sa bogatim dečkom u Švicarsku.

Kada se proslavio, ona se vratila u Sarajevo zbog njega, a on joj je otpjevao ovu pjesmu po prvi put: Imam sve što poželim, samo jedno ne, da me neko bar na tren voli zbog mene!

U jednom periodu svog života Merlin je završio ne liječenju u Njemačkoj.

Bio je na psihijatrije, sve mu se na duši skupilo i tada je napisao pjesmu “Ja Potpuno trijezan umirem“.

Merlin je bio izuzetno slab na svoju majku, koja je imala veoma turbulentan odnos sa njegovim ocem, koji ih je napustio.

Nakon što je umrla, posvetio joj je pjesmu “Nedostaješ“.

“To je nažalost i istina, kada tek izgubiš nekog dragog, tek tada ga tražiš, kada umre, iako si svjestan da ga nećeš više vratiti”, rekao je Merlin jednom prilikom.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh