Film i TV

BOLNICA IZ TURSKE OBJAVILA DOKAZE I MILJANINE NALAZE: Evo šta im je pisala MARIJA KULIĆ

Miljana Kulić se i dalje nalazi u Kliničkom centru Niš, nakon što joj se pogoršalo zdravstveno stanje poslije operacije smanjenja želuca.

Miljana Kulić - screenshot

Bila je u vještačkoj komi, priključena na respirator i ljekari su joj se borili za život.

Posljednji izvještaji kažu da je Miljani bolje, ali da je i dalje stanje teško. Ovim povodom oglasila se i klinika iz Turske gdje se Miljana liječila. Kako se provlačila priča, zbog loše odrađene intervencije je morala hitno da se rijaliti učesnici odstrani slezina. Sada je doktor, koji ju je i operisao, napisao detaljan izvještaj šta je zapravo bilo i kako se Miljana osjećala.

Njihovo objašnjene o tome kako je protekla operacija i kakva je Miljana bila tokom procesa, prenosimo u cjelosti.

Glavni razlog zašto smo toliko dugo čekali na ovu izjavu je da smo čekali dobre vijesti od našeg pacijenta, a da se ne oslanjamo na tračeve ili spekulacije. To je bilo da bi svaki doktor koji tamo radi za dobrobit našeg pacijenta mogao da radi soj posao sa punom koncentracijom, a da ih ne zbunimo i da ne sumnjamo u njih.

Pacijent Miljana Kulić je 20. jula imala operaciju u našoj klinici. Operaciju je izveo visoko profesionalan tim. Tokom operacije, koja je trajala 52 minuta, nije bilo ni povrede slezine ni više od 10 cc krvarenja (operacija je snimljena). Većina postoperativnog krvarenja se javlja u prva 24 sata i to je zapisano u medicinskoj literaturi.

Našem pacijentu nisu uočena krvarenja, stoga, pacijent je otpušten 23. jula sa obezbjeđenom zalihom lijekova i vratio se u svoju zemlju (imamo intervju sa Miljanom istog dana).

Nećemo reći da nikada u životu nismo vidjeli komplikacije krvarenja. Jer hirurzi bez komplikacija su samo hirurzi koji ne operišu. Međutim, situacija je ovdje nešto drugačija. Ne zato što su doktori u Nišu uradili bilo šta loše, već iz poštovanja prema kolegama sva imena i potpisi na izvještajima su zamagljeni.

Naša pacijentkinja se javila 27. jula. Na testovima krvi koji se vrše u ponoć istog dana (ujutru 28. jula) nivo hemoglobina se posmatra kao normalan (nema sumnje na krvarenje).

Rezultati biohemije pokazuju povišen CRP. Tu je i leukocitoza, odnosno povišeni leukociti. Izračunata tomografija je obavljena na pacijentu u skladu sa ovim testovima. Kao što se vidi u izvještaju, ne postoji hematom (nagomilana krv) ni anomalija vezana za slezinu.

Izvještaj kolege ljekara opšteg hirurga je dostupan. U skladu sa ovim izvještajem, pacijentu nije primijećen hitan slučaj,pa je pacijent poslat kući. Takođe, na abdominalnoj ultrasonografiji izvedenoj 26. jula, ne pominje se ni hematom ni ehogena promjena u slezini.

Naša pacijentkinja nas je obavijestila 28. jula da se njen CRP rezultat smanjiio.

Zatim se ponovo javila hitnoj službi sa pritužbom na bol u stomaku, u noći 29. na 30 jul. Rezultati krvi pokazuju povišen CRP i povećanu leukocitozu. Hbg test obavljen je iste večeri i nalazi su u granicama normalne 115.

Ove laboratorijske vrijednosti nisu kompatibilne sa obilnim krvarenjem. Nažalost, ne možemo da obavimo pregled pacijenta na daljinu. Međutim, pacijent sa obilnim krvarenjem bi trebalo da ima ozbiljno pogoršanje vitalnih funkcija (puls, krvni pritisak) na bolničkom pregledu. I to nije situacija koju može bilo koji ljekar hitne pomoći lako previjjeti.

Kada me je pacijent kontaktirao o rezultatima krvi usred noći, ja sam joj porukom rekao da treba uraditi tomografiju i da se ta tomografija treba uzeti davanjem neprozirne supstance kroz intravenoznu liniju (veoma je teško vidjeti trombozu u tomografiji snimljenu bez neprozirnog, ali se mogu vidjeti samo promjene u abdomenu izazvane trombozom.

Kada su rezultati objavljeni, njena majka mi je rekla da ima veliku trombozu. Međutim, nije mi proslijedila taj izvještaj. Nikada mi nije pričala o krvarenju, čak ni u njenim najboljim trenucima. Čak nije pomenula hematom. (poruka glasi; ima trombozu, majmune).

Nažalost, nakon ove faze nismo mogli doći do kolega doktora (iako je jedan od mojih kolega hirurga tamo rekao da će i se javiti, nije odgovorio ni na jednu moju poruku nakon toga). Nisu date nikakve informacije o opštem stanju našeg pacijenta, niti su od nas tražene medicinske informacije.

…. Protivno je načelima medicinske deontologija da vrlo brzo produse da vam je tokom operacije oštećena slezina, a da nas ne pitaju za podatke o operaciji, da ne pokušaju da nas kontaktiraju. Možda su osjetili veliki pritisak društvenih medija, dok su davali ovu izjavu, piše blic.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh