Film i TV

Slučaj Aleca Baldwina: Kažnjeni producenti filma

Producente filma čijeg je snimatelja slučajno ubio glumac Alek Boldvin (Alec Baldwin) na snimanju kritikovale su vlasti te ih kaznile zbog nepoštivanja sigurnosnih mjera.

Alec Baldwin - Deadline

Tvorci filma Rust pokazali su običnu ravnodušnost prema prepoznatim opasnostima povezanim s upotrebom vatrenog oružja na snimanju, rečeno je iz Odjela za okoliš Novog Meksika.

Agencija je “Rust Movie Productions” izrekla maksimalnu kaznu od 136.793 dolara (105.000 funti).

Halina Hačins (Halyna Hutchins) je ubijena, a režiser Joel Souza je povrijeđen u oktobru dok je Boldvin vježbao s, kako je vjerovao, sigurnim pištoljem.

Glumac, koji je bio i producent filma, ranije je rekao da nije povukao okidač i da nema pojma kako se živi metak našao na setu u blizini Santa Fea.

U izvještaju se navodi da je rukovodstvo “Rust Movie Productionsa” znalo da se na snimanju ne poštuju sigurnosne procedure vatrenog oružja i pokazalo je očiglednu ravnodušnost prema sigurnosti zaposlenika propustom da preispita radnu praksu i ne preduzme korektivne mjere, piše BBC.

Nacionalni standardi

Kompanija je saopštila da se ne slaže sa nalazima i da će se žaliti.

Sekretar kabineta Odjela za okoliš Novog Meksika Džejms Keni (James Kenney) rekao je:

– Postojalo je nekoliko propusta u upravljanju i više nego dovoljno dokaza koji ukazuju na to da, da su se slijedile standardne industrijske prakse, ne bi došlo do smrtonosnog ubistva Haline Hačins i ozbiljnih povreda Joela Souze.

Dodao je da su kroz istragu utvrdili da su neuspjesi Rust Productions bili i ozbiljni i namjerni.

– Suština je da je obaveza poslodavaca da prate nacionalne standarde, a to se nije dogodilo na snimanju Rusta. Ovo je bila užasna tragedija i naše misli su sa žrtvom – majkom, suprugom, iskusnom snimateljicom i uglednim članom filmske zajednice. Danas nastavljamo sa mislima i molitvama njenim najmilijima. Iako shvatam da nikakva novčana kazna ne može nadoknaditi gubitak života, Rust Productions smatramo potpuno odgovornim – istakao je.

Sudski zapisi

U izjavi za novinsku agenciju Reuters, portparol Rust Movie Productions Stefan Fridman (Friedman) rekao je:

– Iako cijenimo vrijeme i trud OSHA-e u istrazi, ne slažemo se s njenim nalazima i planiramo uložiti žalbu. Naše misli i molitve ostaju s Halininom porodicom.

Boldvin je ranije rekao da živi metak “nije trebalo ni da bude na imanju” i da je replika revolvera Colt.45 ispalila nakon što ga je napeo tokom proba.

Boldvinovi advokati izdali su saopštenje nakon što je izvještaj objavljen, rekavši:

– Cijenimo da izvještaj oslobađa gospodina Boldvina tako što jasno daje do znanja da vjeruje da je pištolj imao samo lažne metke i da je njegova ovlaštenja u produkciji bila ograničena na odobravanje promjena scenarija i kreativne uloge, prenosi Avaz.

Prema sudskim zapisima, Boldvinu je oružje predao pomoćnik reditelja filma, Dave Hols (Halls), koji nije znao da sadrži pravu municiju i rekao je da je istovareno uz povike “hladni pištolj”.

Njemu je pištolj dala Hana Guterez-Red (Hannah Gutierrez-Reed), 24-godišnja oružarka na filmu. Njeni advokati su rekli da ona ne zna odakle su “došli pravi meci”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh