Film i TV

Filmski festival u Veneciji: Bh. režiserka Jasmila Žbanić dobitnica nagrade Women in Cinema

Žbanić je nagradu primila u utorak na 78. izdanju Venecijanskog film festivala uz prisustvo umjetničkog direktora festivala Alberta Barbere

Bosanskohercegovačka filmska autorica Jasmila Žbanić dobitnica je priznanja za svoj rad, a radi se o nagrad Women in Cinema (WiCA), koja se dodjeljuje na Filmskom festivalu u Veneciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Žbanić je nagradu primila u utorak na 78. izdanju Venecijanskog film festivala uz prisustvo umjetničkog direktora festivala Alberta Barbere.

“S ovom nagradom odajemo vam priznanje za vaš neosporni talenat i dostignuće kao rediteljice i scenaristice. Vi ste unijeli svoj senzibilitet u svaki film za koji ste napisali scenario i koji ste režirali, i na taj ste način uspjeli istražiti cijeli spektar ženskih psiha. Vi ste svaku od različitih i detaljno predstavljenih žena koje ste kreirali uspjeli pretočiti u nezaboravne likove i publici ponuditi portrete izuzetnih žena: slobodnih i samoostvarenih”, istaknuto je u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade Women in Cinema Award.

Nagrada Women in Cinema – WiCA je nagrada koju dodjeljuje grupa žena novinarki vođenih strašću prema filmu i osnaživanju žena. WiCA je inicijativa pokrenuta kako bi se odala počast ženskim talentima u svijetu nacionalnih i internacionalnih kinematografija: glumicama, rediteljicama, autoricama, scenaristicama, producenticama i filmskim radnicima. Mada je usredsređena na žene, cilj WiCA-e je da slavi i reditelje koji su u fokus svojih priča stavili žene ili su im pružili podršku u procesu razvoja i produkcije njihovih filmova, te su time dali doprinos svakodnevnoj borbi za rodnu jednakost.

Nagrađuju se ličnosti iz kinematografije i srodnih umjetnosti koje predstavljaju različite kulture, pri čemu se posebna pažnja posvećuje društveno angažiranim ličnostima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh