Film i TV

Wim Wenders: Niko ne želi da SFF bude poznat kao super širitelj Covid infekcije

Njemački reditelj Wim Wenders, ovogodišnji laureat počasnog Srca Sarajeva SFF-a, u intervjuu za Screen Daily izrazio je nemalu zabrinutost zbog (ne)poštivanja Covid mjera u Sarajevu.

Wim Wenders - AFP

“Dolazeći iz Njemačke gdje su pravila prilično stroga, u početku sam bio vrlo zadovoljan zbog osjećaja slobode u Sarajevu”, rekao je.

Zabave bez poštivanja epidemioloških mjera

“Na ulicama se osjećate relativno sigurno, osim ako ne vidite žestoke zabave noću, koje su ponekad prilično bez sigurnosnih mjera”, kaže Wenders za Screen Daily.

Stavljam masku i budem jedini u prostoriji
“U pozorištima i kinima mnoge ljude zaista nije briga. U nekim kinima ima razmaka i to je uredu”, riječi su ovog poznatog reditelja i uglednog gosta SFF-a koji još traje.

“Pandemija nije gotova – još je tu, a varijanta je opasna. Iako sam vakcinisan, još stavljam masku, ali vrlo često sam jedini u prostoriji. Mislim da bi bilo bolje da je više ljudi svjesno da je to i dalje problem. Niko ne želi da tako lijepa stvar kao što je Sarajevski filmski festival bude poznata kao super-širitelj”, poručio je Wim Wenders.

Napomenuo je da “duh” Sarajeva još postoji i da je Sarajevo miran grad, grad dijaloga i suživota te da je po šprvi put od početka pandemije baš u Sarajevu gledao film u zatvorenom prostoru. prenosi “N1“.

“Festivali imaju važnu ulogu u očuvanju filma i duha kinematografije”, rekao je.

Podsjetimo, jučerašnji sedmični izvještaj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine pokazao je izuzetno veliki skok u broju novooboljelih i hospitalizovanih. Samo za sedam dana porast broja zaraženih je 118%, a broja hospitalizovanih 107%.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh