Film i TV

Ekspert za poligraf otkrio: Ogromna je vjerovatnoća da Lečić priča istinu, ali jednu mogućnost nije mogao isključiti!

Glumac Branislav Lečić, koga je kooleginica Danijela Štajnfeld optužila da ju je prije devet godina sil.vao, dao je iskaz u policiji, u svojstvu građanina. On je iskoristio i svoje zakonsko pravo i zahtijevao ispitivanje na poligrafu.

Branislav Lečić - Slobodnabosna

“Samo za moje partijske drugove koji su ostali uz mene i za sve ljude koji su ostali uz mene znaju da Lečić može samo da liječi a nikako ne može da truje i da s.luje. Znajte da sam sedam i po sati davao izjavu, da je sve prošlo profesionalno i da sam poligraf prošao”, rekao je likujući Branislav Lečić u kratkom video klipu.

Ipak, za Lečića još nije sve završeno, jer poligraf je samo indicija za policiju a ne dokaz na sudu. Ulogu poligrafa, čarobne riječi u javnosti, govori Nikola Novak, jedini poligrafista u Srbiji sa američkom licencom iza kojeg stoji impozantna brojka od 5.200 ispitanika.

“Da bi ispitivanje bilo validno, potrebno je da se ispuni nekoliko uslova. Jedan od osnovnih je da poligrafista bude stručan i da nema nikakav ličan odnos prema subjektu. Kod poznatih ličnosti, naročito glumaca, postoji opasnost da šarmiraju poligrafistu i na taj način utiču na njegovu objektivnost”, objašnjava Nikola Novak.

Drugi neophodni uslove je da pitanja budu jasna i precizna i da ispitanik ne može da ih racionalizuje.

“Na primjer, ako je iz kase nestalo 1.000 eura, pitanje treba da glasi da li ste uzeli 1.000 eura, a ne 950, jer tada ispitani, čak i ako je stvarno ukrao taj novac, može da odgovori da nije uzeo 950 eura i odgovor će biti ispravan”, navodi Nikola Novak.

Ipak, pitanje je da li je ispitivanje Branislava Lečića u beogradskoj policiji obavljeno baš po svim standardima koji važe u drugim zemljama. Novak, koji svake godine mora da putuje na dodatno obrazovanje u SAD da bi mu bila obnovljena licenca, kaže da u toj zemlji važe nešto drugačiji propisi.

“Tamo je praksa da budu saslušani i žrtva i osumnjičeni. Prvo žrtva a onda osumnjičeni, što kod nas nije bio slučaj. Takođe, u toj zemlji da bi neko ispitivao osobu osumnjičenu za sil.vanje, pedofiliju ili s.ksualnog predatora, on mora da prođe posebnu obuku i na takve osobe se primjenjuje poseban set pitanja”, navodi Nikola Novak.

Na pitanja se odgovara kratko, sa da ili ne. Nema objašnjavanja, jer u tom slučaju se ispitivanje prekida i počinje nanovo.

“Prvo se radi kontrolni set pitanja, kako bi se subjekat opustio, a onda slijede tri seta pitanja koja se postavljaju različitim redom. Ispitivanje traje najmanje sat vremena, a onaj ko odgovora može da ga prekine u svakom trenutku”, kaže Nikola Novak.

Po njegovim riječima, ljudi imaju dosta predrasuda ali i pogrešnih informacija kada je u pitanju poligraf.

“Nauka je napredovala, pa tako i testiranje ljudi. Sada se primjenjuje takozvani CIT sistem, koji je tačan u 99,94 posto slučajeva, ali se on ne primjenjuje kod nas. Jedine osobe koje mogu da izbjegnu su bolesni od šizofrenije, a ne primjenjuje se ta metoda ni na osobe koje imaju epilepsiju i na trudnice. Uprkos uvreženom mišljenju, može da se primjenjuje kod psihopata i sociopata, ali se kod njih koriste drugačiji setovi pitanja nego kod običnih ljudi”, navodi Nikola Novak.

To što je neko glumac, ne može da utiče na moderni poligraf.

“Mjeri se nekoliko parametara, od disanja i otkucaja srca, do znojenja. Postavljaju se senzori ispod stopala i šaka, kao i na mjesto gdje ispitanik sjedi i oni bilježe svaki pokret i svaki pokušaj manipulisanja. Glumci mogu da kontrolišu svoje ponašanje, čak i tijelo, ali ne mogu fiziološke reakcije, kao što je znojenje, grčenje crijeva, sužavanje ili širenje krvnih sudova, mada je u Egiptu, recimo, zabranjeno da svjedoče jer tamo smatraju da mogu da odigraju ulogu svjedoka”, navodi Nikola Novak, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh