Film i TV

Intervju sa Nenadom Bosnićem, direktorom programa KUVO TV-a / KUVO TV – platforma za razvoj regionalne gejming scene

U regionalni televizijski prostor nedavno je ušao jedan potpuno drugačiji kanal.

KUVO TV - PR / haber.ba

KUVO TV je prva regionalna gejming televizija sa jedinstvenim sadržajima i TV formatima u potpunosti namijenjenim ovoj populaciji. Emitovanje je počelo u Bosni i Hercegovni, Srbiji i Crnoj Gori i gledaoci imaju priliku da prate nesvakidašnju programsku šemu, ali više o samoj ideji, realizaciji, ekipi iza i ispred kamera i cilju ovog neobičnog projekta otkrio je Nenad Bosnić, direktor programa KUVO TV-a.

Ko su gejmeri, a ko esportisti, koliko je izazovno bilo realizovati ovakvu ideju i kako je tekao rad na projektu, te šta čini program KUVO TV-a – sve detalje revolucionarnog projekta otkrivamo u narednim redovima.

Šta KUVO TV donosi publici u BiH, Srbiji i Crnoj Gori?

Jednu sasvim novu priču, i u medijskom i u gejming kontekstu. Sa jedne strane, KUVO TV je tematska televizija koja je 24 časa dnevno posvećena svim aspektima gejminga, sa namjenskim sadržajima i za ljubitelje igara na konzolama i za zagrižene esport fanove, i za novu generaciju gejmera koji će stasavati zajedno sa nama, ali i za one iskusnije koji sa simpatijama pamte kultne naslove. Prema programskoj širini i produkcijskom kvalitetu, dakle, definitivno je jedinstven kanal u regionalnoj medijskoj ponudi. Sa druge strane, KUVO TV od prvog dana djeluje i kao platforma za razvoj gejming scene na našim prostorima, sa ciljem da pronalazi, promoviše i uvezuje kvalitetne priče iz svih krajeva regije, ali i generiše nove pokretanjem ambicioznih projekata na kojima već radimo. Gejming u svijetu odavno ima status masovne zabave za sve generacije, industrije koja stvara izuzetnu vrijednost za svoju zajednicu i jednog od tržišta koje će obilježiti ovaj vijek – želimo dati svoj doprinos da tako bude i na Balkanu.

Koliko je bilo izazovno pokrenuti projekat koji povezuje gejming sa televizijom, kao elektronskim medijem?

Prilično izazovno, moram reći, ali i malo neskromno dodati da smo mi tim koji se nikada nije mnogo pribojavao izazova. Štaviše, uglavnom smo ih sami sebi postavljali, pa su tako nastali, recimo, Demofest, najveći festival mladih autorskih bendova u ovom dijelu Evrope, ili Bosonoga produkcija, jedna od najperspektivnijih filmskih produkcija u regiji koja stoji iza serija „Meso“, „Kosti“ i „Hotel Balkan“. Spojili smo ta produkcijska znanja i iskustva sa ogromnom energijom i poznavanjem gejminga koje su u naš tim donijeli Sergej, Gordan, Miloš i ostali članovi ekipe koju šira javnost već upoznaje, a onda nam je ta KUVO TV ideja iz izazova prerasla u priču koju s ljubavlju gradimo i na koju smo istinski ponosni. Nadamo se da će i gejmeri prepoznati tu ljubav koju smo uložili i svojom podrškom, sugestijama, komentarima nam pomoći da KUVO TV dalje raste i razvija se.

Da bismo razjasnili čestu nedoumicu, možete li nam objasniti razliku između gejmera i esportista?

Nije tako komplikovano kao što možda zvuči – drugi termin je prosto podgrupa prvog. Esportisti su nesumnjivo prve zvijezde među gejmerima, kao profesionalci koji su svoju vještinu igranja toliko usavršili da se najbolji od njih danas takmiče za milionske nagrade na spektakularnim turnirima širom planete i imaju armije svojih fanova, koji noćima ostaju budni da gledaju njihove mečeve. Njima svakako posvećujemo zasluženu pažnju kroz KUVO TV sadržaje i predstojeće projekte, ali nećemo zapostavljati ni sve ostale gejmere, bilo da su posvećeni tragači za neobičnim indie igrama ili tu i tamo rekreativno odigraju partiju nekog multiplejera sa drugarima.

Kakve promjene možemo očekivati na regionalnoj gejmerskoj sceni sada, nakon pokretanja KUVO TV-a?

Neke gejming priče dobijaju dodatni kanal promocije. Druge prvi put postaju zastupljene u regionalnom TV programu. Imamo prvi sveobuhvatan gejming kanal domaće proizvodnje. Naša matična Banja Luka postaje svojevrsni gejming centar u BiH, a regionalna scena stiče novi snažan oslonac za dalji razvoj. Pravimo jedan veliki korak za gejming u našem okruženju, prvi od mnogih koje imamo u planu.

Kako izgleda produkcija i realizacija jedne specijalizovane gejming televizije?

U dvije riječi – organizovani haos. U još dvije – najzabavniji posao. Rad u medijima je sam po sebi krajnje dinamičan, kreativan, skoro adrenalinski, na televiziji posebno. Kada je ta televizija tematska, a njena tema najzabavnija moguća, onda se taj nivo dinamike, kreativnosti i zabave podiže do tačke na kojoj su kolege oko nas, angažovane na drugim projektima, u stanju stalne zbunjenosti gdje nama prestaje „igra“, a počinje „ozbiljan rad“.

Kakav program nudite gledaocima koji nisu gejmeri u užem smislu te riječi?

Na KUVO TV-u ima nekoliko emisija koje se bave drugim, gejmerima vrlo bliskim, sferama zabave i umjetnosti. Između recenzija AAA igara i analiza trenutne forme CS:GO timova uleće poneka preporuka dobre serije, osvrt na novosti iz svijeta muzike, priča o ekranizaciji legendarnog stripa… Ove sadržaje sprema ekipa koja vodi web magazin Bosonoga.com, već godinama najčitaniji online medij za pop-kulturu, pa nema sumnje da su podjednako interesantni i onima koji jesu i onima koji nisu gejmeri. S tim da sam uvjeren da su gejming sadržaji na KUVO TV takvi, da teško da će iko provesti malo više vremena uz naš kanal i ne postati gejmer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh