Film i TV

Jean-Claude Van Damme spasio bugarsku čivavu kojoj je prijetila smrt zbog birokratije

Slavni belgijski glumac Žan-Klod van Dam spasio je od sigurne smrti ženku čivave koja je iz Bugarske u Norvešku poslata s lažnim pasošem, ponosno je objavilo udruženje za zaštitu životinja.

“Zove se Raja i nije mogla da bude registrovana u Norveškoj zbog lažnog psaoša. Norveška je zapretila da će je eutanazovati u utorak ako je Sofija ne preuzme natrag”, objasnio je član udruženja “Četiri šape” (Vier Pfoten), prenosi N1.

Norveški kupac je pokrenuo onlajn peticiju koja je privukla pažnju belgijskog glumca.

“Za svoj rođendan sam zamolio bugarske vlasti da promene odluku. Ne možemo dozvoliti eutanaziju čivave”, rekao je Žan-Klod van Dam u video poruci na društvenim mrežama.

Bugarska, koja se pozivala na stroga pravila Evropske unije prema kojima je zabranjen ulazak živih životinja s lažnim dokumentima, napravila je izuzetak, prihvativši povratak Raje.

“Treba čestitati bugarskim vlastima na fleksibilnosti, ali oni moraju da sprovode strožu kontrolu ilegalnog uzgoja i mreža trgovine životinjama”, naveli su iz udruženja “Četiri šape”.

Istakli su da su brojne zemlje centralne i istočne Europe poput Slovačke, Mađarske i Bugarske napravile unosan posao od uzgoja rasnih pasa koje prodaju zapadnim zemljama.

U Norveškoj je cena čivave deset puta viša od one uzgojene u Bugarskoj, ali u slabo kontrolisanim uslovima, i često s falsifikovanim dokumentima.

Rajine putešestvije podsećaju na avanture krave Plenke, koja je postala slavna nakon što je u maju 2018. slučajno iz Bugarske prešla u Srbiju.

Pošto je izašla iz EU pretila joj je smrt, ali se izvukla zahvaljujući kampanji u kojoj je učestvovao i Pol Makartni, prenosi nedeljnik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh