Film i TV

“Quo Vadis, Aida?” proglašen najboljim stranim filmom na festivalu u Antaliji

Okončan je 57. Filmski festival u Antaliji, a novo ostvarenje bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” osvojilo je nagradu za najbolji strani dugometražni film.

Jasmila Žbanić - Screenshot

Bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar “Quo Vadis, Aida?” premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu početkom septembra ove godine, a nakon toga i na filmskim festivalima u Njemačkoj i Kanadi, te u Memorijalnom centru u Srebrenici. Film se od jučer prikazuje i u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Na festivalu u Turskoj podijeljene su i ostale nagrade: Najbolji film ovogodišnjeg festivala je “Hayaletler” Azre Deniz Okyay. Najbolji glumac je Ahmet Mumtaz Taylan, dok je istu nagradu u ženskoj konkurenciji podijelilo pet turskih glumica: Canan Atalay, Gulcin Kultur Sahin, Sureyya Kilimci, Tugce Yolcu i Elif Urse.

Massoud Bakhsi osvojio je nagradu za najboljeg reditelja za svoj film “Najduža noć”, dok su nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili Salim Daw i Ali Sulmian. Natasa Stork proglašena je najboljom glumicom za film “Priprema za partnerstvo na neodređeno vrijeme”.

Film “Quo Vadis, Aida?” na veliko platno vraća genocid koji se dogodio 11. jula i podsjeća na događaje koju ne smijemo zaboraviti – a sve to kroz lik Aide, učiteljice engleskog jezika koja u ratnom vihoru preuzima akreditaciju Ujedinjenih nacija (UN) i postaje njihova prevoditeljica. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti? prenosi “Klix“.

Glavne uloge u filmu koji je bh. kandidat za Oscara su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović i Boris Isaković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh