Film i TV

“Koncentriši se, baba” film Pjera Žalice danas otvara 26. Sarajevo Film Festival

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival u potpunosti se održava u online formatu

Svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba”, bosanskohercegovačkog scenariste i režisera Pjera Žalice, danas će u Sarajevu biti otvoren 26. Sarajevo Film Festival, koji će trajati do 21. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije samog početka filma, publiku širom svijeta iz Sarajeva će pozdraviti Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Voditeljica ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava online, je bosanskohercegovačka glumica Belma Salkunić, koja je ostvarila glavnu ulogu u novom filmu Ognjena Sviličića, “Glas”. Publika ga ima priliku pogledati u sklopu ovogodišnjeg programa U fokusu.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival u potpunosti se održava u online formatu. Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na online platformi ondemand.sff.ba će moći gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledateljima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori s autorima.

“Koncentriši se, baba” je Žalicin treći igrani film, nakon vrlo uspješnih filmskih ostvarenja “Gori Vatra” (2003) i “Kod Amidže Idriza” (2004).

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i posljednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno. U Sarajevu počinje rat.

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, 6 međunarodnu, 2 evropsku, 11 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Danski glumac Mads Mikkelsen dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala. Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Tokom festivala Mikkelsen će održati Masterclass koji će festivalska publika biti u prilici pogledati online, na platformi ondemand.sff.ba.

Reditelj i scenarist Michel Hazanavicius je predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 26. po redu Sarajevo Film Festivala.

Pored njega, u žiriju su Carlo Chatrian, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, glumica Jadranka Đokić, reditelj Srdan Golubović te Andrea Stavenhagen, rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala.

Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 20. augusta u Narodnom pozorištu.

Karte za 26. Sarajevo Film Festival su u prodaji na ondemand.sff.ba, gdje je moguće pronaći i sve ostale informacije o filmovima i pratećim sadržajima ovogodišnjeg SFF-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh