Film i TV

Projekcija filma “Glasovi Srebrenice”: Jednom kad nestane majki, da istina ostane

Projekcija filma ‘Glasovi Srebrenice’ upriličena je u Sarajevu, dan poslije obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, a sadrži 1.307 video svjedočenja osoba preživjelih iz jula 1995. godine.

Glasovi Srebrenice - FENA

Predstavnik preživjelih Hasan Nuhanović kazao je novinarima da opsežan materijal, prikazan u filmu, služi rekonstruiranju događaja u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine. Razgovori su snimljeni specijalno za potrebe tog filma.

Precizira da će kolekcija izjava biti pohranjena u arhivu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Dodaje da je film snimljen uz podršku Fondacije Cinema for peace sa sjedištem u Berlinu, prvenstveno materijalne.

“Dio svjedočenja pohranjen je već u Memorijalnom centru Srebrenica, dio je u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti u Sarajevu. Na kraju, kolekcija tih izjava naći će se u arhivi Memorijalnog centra Srebrenica Potočari”, naglasio je.

Nuhanović kaže da je sudjelovao u kreiranju tog filma, ali danas ga je prvi put gledao u cjelini. Za njega je to značajna arhiva. Svjedočenja preživjelih za njega su značajan doprinos memorijalizaciji.

I predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ i jedna od sudionica filma Munira Subašić ističe značaj dokumentiranja sjećanja te kaže da su se potrudili ispričati istinu jer je istina za njih najvažnija.

“Za nas to znači mnogo. Jednom kad nestane majki, da istina ostane”, naglasila je.

Iskoristila je priliku na istakne i važnost donošenja zakona o zabrani negiranja genocida. Vjeruje da bi im takav zakon mnogo pomogao te kaže ‘veličanje ratnih zločina, pričanje neistine bolno je’.

“Posebno za buduće generacije, omladinu koja treba zajedno da živi. Nije za majke, mi znamo istinu. Hoću da moja unučad imaju prijatelje i među ljudima drugih nacionalnosti. Ali kako, ako ne znaju istinu, ako dio naroda koji negira genocid nije prošao kroz istinu i nije se oslobodio mržnje”, naglasila je Subašić, javlja “FENA”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh