Film i TV

Zbog laži o masakru na Kapiji “RTRS” kažnjen sa 12.000 KM

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Radio-televiziiju Republike Srpska sa 12.000 KM zbog lažih iznesenih u prilogu o masakru na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine kada je od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na Ozrenu ubijena 71 osoba, a oko 200 teže i lakše ranjeno.

RTRS - Avaz.ba

Prijavu RAK-u na sramotni prilog “RTRS-a” uputila je Fondacija ‘Istina, pravda, pomirenje’.

Riječ je o prilogu “RTRS-a” o stradanju na tuzlanskoj Kapiju u kome su po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske ‘žute štampe’ koju predvode “Novosti”.

U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela ‘Radio televizija Republike Srpske’, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija. Analizirajući sporni prilog RAK je utvrdio da je došlo do kršenja član 3.stav 1. i 4. – ‘pravičnost i nepristrasnost’ i člana 17. stav 4 – ‘zaštita privatnosti’ regulisanih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija” – saopšteno je iz Fondacije ‘IPP’.

Ovo je drugi put da RAK kažnjava “RTRS” zbog lažih o masakru na Kapiji po prijavi pomenute fondacije, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh