Film i TV

Preminuo Gordan Mihić

Scenarista, dramski pisac i reditelj Gordan Mihić preminuo je u 82. godini.

No image - Haber.ba

Vijest o Mihićevoj smrti potvrdila je njegova kćerka Ivana Mihić na “Twitteru”.

Osjećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju, 11. avgusta, rano ujutru, poslije iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, a prije svega najbolji suprug i otac Gordan Mihić“, navela je Mihić, piše “Srna”.

Ona je dodala da je Mihić sahranjen u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja.

Gordan Mihić potiče iz sela Poplat u opštini Berkovići.

Na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji osvojio je nagrade za scenario filmova “Osvajanje slobode”, “Balkan ekspres” i “Crna mačka beli mačor” i “Srećna nova ’49”, za koji je osvojio i Zlatnu arenu u Puli.

Dobitnik je i Kristalne prizme za sveukupan doprinos srbijanskom filmu.

Mihić je napisao i brojne sjajne knjige, po kojima će biti zapamćen, a neke od njih su romani “Pas koji je voleo vozove” i “Kupi mi Eliota”, “Srećna Nova 1949”, te drama “Siroti mali hrčki”.

Pisao je scenarija i za filmove i serije: “Ranjena zemlja”, “Ona voli ‘Zvezdu'”, “Tuđa Amerika”, “Varljivo leto”, “Kamiondžije”, “Dom za vešanje”, “Balkan ekspres”, “Došlo doba da se ljubav proba”, “Jaguarov skok”, “Sivi dom”, “I Bog stvori kafansku pevačicu”, “Bubašinter”, “Kad budem mrtav i beo”, “Zaboravljeni”, “Početni udarac”, “Tango argentino”, “Dnevnik uvreda”, “Otvorena vrata”.

Bio je suprug glumice Vere Čukić i otac Ivane Mihić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh