Film i TV

Sjećate li se Huge, Hugoline i malih “hugića”

Kad spomenemo malenog crtanog lika Huga, mnogi od nas se odmah vrate u djetinjstvo te se prisjete televizijske igrice koju smo u dahu gledali na programu Federalne televizije.

hugo-igrica- Tuzlanski

Igrica je originalno nastala u Danskoj 1990. godine i emitirala se u 40 zemalja svijeta te je bila popularna od 1991. do 2007. godine, a kod nas se prikazivala u periodu od 1995. pa do 2004. godine. Osim u televizijske igrice, Huga i njegove avanture mogli smo igrati i na kompjuteru, piše “Tuzlanski“.

U to vrijeme nam je i lik Huga, malenog stvorenja crne kose s velim ušima, nosom i očima, bio jedan od najdražih. Zamisao televizijske igrice je bila ta da djeca preko telefona i uz pomoć tipki na njemu upravljaju Hugom na ekranu. U početku se moglo se birati između nekoliko igrica koje su uključivale vožnju po rijeci na deblima i skakanje po njima, vožnju avionom, ali i penjanje na planinu.

Početkom 2000-ih godina dodani su novi elementi pa su se pojavile i nove igrice u kojima je Hugo mogao jahati na nojevima, prolazio je kroz prašumu u kojoj se penjao po lijanama i spuštao se u rudnik. Mali crtani lik je sve te prepreke morao prijeći kako bi spasio svoju ženu Hugolinu i njihovo troje dječice koje je zarobila vještica. U svakoj igrici Hugo je imao tri života.

Svi se dobro sjećamo i glasa vještice i njene slavne rečenice: Izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti, koja je bila popraćena podlim smijehom.

hugo-igrica- Tuzlanski

Prije početka igrice, kad bi se neko dijete javilo, jedan od voditelja pitao bi igrača odakle dolazi, kako se zove i ima li navijače. Ako bi dijete reklo da ima, voditelj bi zatražio da viknu kako bi čuo koliko ih ima, a zatim bi igraču rekao da mu da “peticu” koju je glumila tipka 5.

Nakon odigrane igrice, djecu je čekao i poklon paket koji je bio prikazan, a on je uključivao slatkiše i društvene igre. Također mogli su se osvojiti i biciklo, lopta i druge vrijedne nagrade. Nakon što bi nam bile predstavljene nagrade, voditelji su djeci prepustili par sekundi da pozdrave koga žele, a ti pozdravi su uključivali nabrajanje članova porodice i prijatelja te neizostavno “pozdravljam Huga, Hugolinu, male ‘hugiće’ i sve u studiju i režiji“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh