Film i TV

Emir Hadžihafizbegović: “Kada padaju političke odluke na Balkanu, teku potoci krvi”

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović.

Emir Hadžihafizbegović - Nezavisne.com

Govorio je o tome zašto se našao na udaru jednog dijela hrvatske javnosti nakon što je kritizirao Marka Perkovića Thompsona i politički podržao Željka Komšića, idu li gluma i politika zajedno, o stanju u BiH te filmovima koje trenutačno snima, piše “HRT“.

Prije 12 godina je gostovao u emisiji Nedjeljom u 2, kazao je da u međuvremenu napravio 20-ak igranih filmova i 7-8 kazališnih predstava. Na pitanje idu li skupa politika i gluma, kaže da svako misaono biće treba politički razmišljati, za primjer je naveo De Nirovu poruku od prije 2 godine sa Sarajevo Film Festivalu o Donaldu Trumpu. Dodao je da umjetnost i politika ne trebaju biti nekompatibilne kategorije.

Između ničega i sekiracije, ja sam izabrao sekiraciju“, poručuje.

Objašnjava da nije htio pripadati “zombi kategoriji” koji iz udobnog životnog ambijenta gledaju na politiku koja je sudbina naše djece. Smatra da kada padaju političke odluke na Balkanu, teku potoci krvi, ne smatra da je njegov politički angažman odvojen od umjetničkog.

U posljednjih 8 mjeseci je podržao Željka Komšića i kritizirao Thompsona, kaže da iskren čovjek govori istinu uvijek, a pametan samo u pravi čas. Kazao je da nije napao Thompsona koji je prešutio tu njegovu “anegdotu“, no njega napadaju po društvenim mrežama.

O “hejterima” na društvenim mrežama

Otvorio je svoju službenu Facebook stranicu jer su drugi otvorili 8 njegovih lažnih profila i pisali u njegovo ime, inače je u “totalnom nesporazumu s tehnološkim praskom“. Ne želi polemizirati s onima koji mu “u ovom trenutku dok traje emisija je*u balijsku majku“.

Kazao je da ti koji ga kritiziraju od njega traže da vrati hrvatsko državljanstvo za koje kaže da ga nije kupio za 5 000 € ispod stola u Posušju, već zbog desetina nagrada i brojnih priznanja koje je dobio zbog svojih uloga.

Podrška Željku Komšiću

Za podršku Komšiću, što su mnogi Hrvati u BiH shvatili kao razočarenje, Hadžihafizbegović kaže da je Komšić bio aktivni branitelj, Hrvat po nacionalnosti i izuzetno čestit i pošten čovjek.

Kako možete očekivati da Bošnjaci ne daju Komšiću glas i tako spriječe Ćovića da uđe u Predsjedništvo, kada taj isti Ćović 9. januara ide na Dan Republike Srpske, gdje se generalu Lisici uručuje orden, a general Lisica je osuđen na 20 godina zatvora zbog granatiranja Slavonskog Broda i za ubistvo nevine djece“, pitao je.

Kaže da stoji iza ovoga i iza naroda kojemu pripada.

Moj narod, kojem ja pripadam, nema nikakvih problema da ga čestiti Hrvat vodi narednih 100 godina, ali moj narod ima problem sa gospodinom Ćovićem koji je otvoreno stao na stranu demontiranja bosanskohercegovačkog društva“, poručuje.

Osvrnuo se i na izborni sistem u BiH, naveo je imena Hrvata i Srba u BiH za koje bi Bošnjaci rado birali da vode državu, pita se koje Bošnjaka bi birali Hrvati ili Srbi.

Nemojte tjerati jedan narod u mazohizam, da nakon otvorenog dila s četnicima mi dopustimo da Ćović uđe u Predsjedništvu, nemojte nas tjerati mazohizam“, poručuje.

Jedno od pitanja gledatelja je bilo kakva je veza Hadžihafizbegovića s braćom Mamić, kaže da su oni njegovi prijatelji i da mu je žao zbog svega što se događa – kaže da je Zdravko podigao cijelu priču oko hrvatskog nogometa.

Kaže da nema ništa protiv “heroja nacije” Thompsona, ali smatra da bi bilo dobro da se ogradi od nekih svojih pjesama, tada bi čak i otišao na njegov koncert. Isto kaže i za srpskog “heroja nacije” Boru Đorđevića. Dodao je da kao misleći čovjek ne može pristati onu vrstu muzike koja veliča zločine.

Na komentar da postoji njegova slika na kojoj diže tri prsta kaže da su budalaštine – 50 članova porodice mu je ubijeno u Srebrenici, ponovio je da je to budalaština.

Licemjerstvo međunarodne zajednice

Govorio je o licemjerstvu međunarodne zajednice, kaže da je BiH stavljena luđačka košulja koju ne žele skinuti, a trebali bi prepoznati nemogućnost pravljenja civilizirane države. Smatra da još nije vrijeme da međunarodna zajednica ode iz BiH iako su se dobro uhljebili – blizu im je more, blizu je Jahorina, sarajevska kuhinja je fina – dobro im je. Nada se da će Amerikanci shvatiti što politička Srbija radi jer im sada ne valja Makedonija, Crna Gora, Kosovo, BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh