Film i TV

8 zanimljivih detalja o ovogodišnjoj dodjeli nagrada Oscar: Znate li da se Lady Gaga takmiči protiv “imenjaka”?

U noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje nas najznačanija noć u godini što se tiče svijeta filma, 91. dodjela najprestižnije filmske nagrade na svijetu Oscar.

Oscar - Parkplace.com

Teško je isprva povjerovati da je prošlo gotovo cijelo stoljeće otkad se dodjela održava, i da nas svake godine iznova ostavlja bez daha s mnogim obratima, iznenađenjima, svojim novim pobjednicima ali i gubitnicima.

Znate li kako nastaje kipić Oscara? Saznajte sve o ”suveniru” koji svaka zvijezda želi držati u svojim rukama
Tako će i ovogodišnja dodjela biti drugačija, originalna na svoj način, s činjenicama koje nas lako fasciniraju.

Primjerice, jeste li znali da uloge koje su nominirane kao najbolje portretiraju lezbijske, gej ili bise*sualne likove? U nastavku vam donosimo 8 zanimljivih činjenica koje svakako trebate znati prije nego pogledate samu ceremoniju dodjele.

Holivudska glumica Glenn Close koja je nominirana u kategoriji Najbolje glumice za ulogu u filmu “The Wife”, je glumica koja je u povijesti dodjele bila najviše puta nominirana, a nije osvojila niti jedan zlatni kipić. Točnije, šest je puta bila nominirana za ulogu Najbolje glumice, uključujući one u filmovima “Fatal Attraction”, “Dangerous Liaisons”, “Albert Nobbs and The Big Chill”. Hoće li se taj niz ove godine prekinuti, saznat ćemo uskoro.

Zvijezda filma “Roma”, glumica Yalitza Aparicio nikad prije nije glumila sve do navedenog filma. Osim nje, to se dogodilo i Quvenzhane Wallis iz filma “Beasts of the Southern Wild”, Gabourey Sidibe iz filma “Precious” te Hailee Steinfeld iz filma “True Grit”.

Kao što smo na početku teksta naveli, uloge koje su nominirane kao najbolje portretiraju lezbijske, gej ili bise*sualne likove. Ishod Oscara često je određen rezultatima BAFTE kada su u pitanju nagrade za najbolje uloge. A ove su godine bili nagrađene Olivia Colman i Rachel Weisz koje glume lezbijske ljubavnice u filmu “The Favourite”, Mahershala Ali glumi Dona Shirleyja u filmu “Green book” koji je imao homose*sualna iskustva, a Rami Malek koji glumi Freddieja Mercuryja koji je bio bise*sualac.

Film “Marry Poppins Returns” nije dobio onoliko nominacija koliko se očekivalo da će dobiti, kao što je to bio slučaju s originalnim filmom iz 1964. godine. Tako je remake s Emily Blunt zaradio 4 nominacije, dvije za glazbu, za kostim i za produkciju, dok je film s Julie Andrews osvojio 5 Oscara od ukupno čak 13 nominacija.

Vjerovali ili ne, ali Lady Gaga se nadmeće sa svojim imenjakom. Naime, njeno umjetničko ime inspirirano je upravo pjesmo “Radio Gaga” koju izvodi britanska grupa Queen. Nakon više od 10 godina, njen film “Zvijezda je rođena” je u konkurenciji Najboljeg filma zajedno s filmom o grupi Queen “Bohemian Rhapsody”. To vjerojatno do nedavno nije mogla niti sanjati.

Mahershala Ali osvojio je Oscar za najboljeg sporednog glumca prije dvije godine, glumeći u filmu “Moonlight”. Ove je godine nominiran u istoj kategoriji i ako mu to ponovno pođe za rukom, biti će glumac koji je to uspio u najkraćem mogućem roku. Prije njega to je bio Tom Hanks koji je osvojio Oscar za najbolju mušku ulogu 1993. godine u filmu “Forrest Gump” te 1994. istu nagradu za ulogu u filmu “Philadelphia”.

Može li animirani film “Incredibles 2” uspjeti ostvarati nešto iznimno? Naime, nastavci animiranih filmova rijetko kad ostvare prvotni uspjeh. Zadnji kojem je to pošlo za rukom bio je “Toy Story 3”, no vidjet ćemo hoće li se to dogoditi i ove godine.

Očito je da filmovi ne moraju svi filmovi doživjeti premijere tijekom sezone nominacija kako bi privukli pozornost Akademije. Primjerice, “Get Out” je svjetlo dana ugledao gotovo godinu dana prije same dodjele, dok je ove godine “Black Panther” svjetlo dana ugledao u ožujku prošle godine, a “BlackKklansman” prošlog kolovoza.

Nadamo se da su vas ove zabavne činjenice još više potakle da pratite ovogodišnju spektakularnu dodjelu filmske nagrade Oscar, prenosi dnevnik.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh