Film i TV

Uloga u filmu ‘Rane’ bila mu je prva i posljednja: Našli su ga mrtvog u vojsci, imao je samo 19 godina

Pretpostavke o odlasku perspektivnog Pekića su se nizale. Radi li se o nasilju, predoziranju, srčanom udaru… Njegova majka dugo nije bila spremna čuti odgovor

Dušan Pekic-Depo.ba

Kultne ‘Rane’ Srđana Dragojevića jedan su od upečatljivijih filmova novijeg datuma. Od njihovog prikazivanja prošlo je nešto više od 20 godina, a gledatelje osvajaju i danas svojom brutalnošću, mučnim prikazom realnosti odrastanja tih ratnih i postratnih 90-ih.

Sankcije, besparica, inflacija – i dva klinca na ulici. Lokalni kriminalac kojeg je utjelovio izvrsni Dragan Bjelogrlić uvodi Pinkija i Švabu u svijet ulice i lake zarade, piše “100posto.hr“.

Ulogu glavnoj lika odigrao je tada maloljetni Dušan Pekić. Nakon što je film snimljen i prikazan, Dušan je otišao na odsluženje vojno roka u Kraljevo.

Ubrzo stižu potresne vijesti, 19-godišnjak je pronađen mrtav dok je bio na odsluženju vojnog roka. Pretpostavke o odlasku perspektivnog Pekića su se nizale. Radi li se o nasilju, predoziranju, srčanom udaru… Njegova majka dugo nije bila spremna čuti odgovor.

Ugušio se u snu

Papire s obdukcije otvorila je prije dvije godine, kada je saznala što se njenom Dušanu dogodilo.

– Bio je u Kraljevu u vojsci, prethodnog dana je bila zakletva. Pretjerao je s pićem. Kada smo se rastali, otišao je s prijateljem do susjednog grada i nastavili su piti. Vratili su se oko ponoći u vojarnu, a kada je oficir ujutro budio vojnike, Dušana je ostavio da spava. Uvijek se teško budi – ispričala je majka mladog glumca za medije.

Obdukcija je pokazala da se u snu ugušio.

– Nesretan je to splet okolnosti. Živio je brzo i kratko, ali ispunjeno. Bio je spreman da sa svima sve podijeli, odjeću, hranu, kada nisu imali gdje, dovodio ih je kući da prespavaju – dodala je Milunka.

Uloga u ‘Ranama’ bila mu je prva i posljednja, smrt je stala na put možebitno velikoj karijeri. Pekić je zagrizao za glumu i želio je nakon vojske upisati glumačku akademiju.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh