Film i TV

Dragan Bjelogrlić – Apsurd je što se Srbi odriču Titove pobjede!

Glumac Dragan Bjelogrlić, koji u srbijanskoj TV seriji "Ravna gora" igra Josipa Broza Tita, usprotivio se revidiranju istorije istakvši da su Srbi činili većinski dio partizanskog pokreta, koji je u Drugom svjetskom ratu bio na strani pobjednika.

No image - Haber.ba


Dragan Bjelogrlić (Foto: Kurir)

Bjelogrlić je istakao da je po političkom opredjeljenju “iskreni ljevičar”, ali da ulogu maršala nije mogao da odbije.

“Narodi koje žele da budu ozbiljni ne preispituju svoju istoriju nakon 60 godina. Mislim da postoji neki period od 25 do 30 godina dok su još savremenici živi kada se određeni događaji mogu preispitivati. Nakon toga ozbiljni narodi to više ne rade. Pitanje četnika i partizana može da bude zanimljivo umjetnicima, istoričarima. Mogu da se snimaju filmovi, serije, ali mi kao društvo ne treba da mijenjamo stav, da mijenjamo udžbenike, ne treba našu djecu da zbunjujemo.

– Vi ste na strani partizana?

Partizani su bili na strani pobjednika. Vjerovatno pukovnik Draža Mihailović nije zaslužio sve što mu se desilo. Možda je bio i patriota, ali on je izgubio rat. Istorija je puna toga. S druge strane, većinu Titove pobjedničke armije su činili Srbi i potpuno mi je somnabulno da se mi kao narod odričemo toga. A ne odriču se Slovenci. Mi koji smo iznijeli narodno-oslobodilačku borbu? Neki naši intelektualci se toga odriču i smatraju to najvećim zlom. To je apsurd. Neki naši intelektualci od kraja 80-ih do danas su pali na mnogim ispitima. Unijeli su mnogo zabune i štete. Ti obračuni nisu naši nego njihovi u stvari. Evo, ja sam rođen 1963. I znam da je većina naših intelektualaca u doba komunizma pisala šta god je htjela, radila šta god je htjela, bili maženi i paženi, pri tom uživali u gnijezdu opozicionarstva i uglavnom bili dobro plaćeni.

– Proučavali ste Tita pripremajući se za seriju?

Mi smo za vrijeme Tita dosegli neke od najboljih trenutaka naše istorije. Nakon rata, diktature, Golog otoka, on pravi sistem kakav danas ne možemo ni da zamislimo. Pravi ozbiljnu državu, svjetski relevantnu, jaku srednju klasu, ozbiljnu intelektualnu opoziciju. Svaki segment društva je bio na mnogo višem nivou. Uzmimo kulturu: imamo nobelovca, imamo ozbiljan populistički film, imamo ozbiljan kritički film – crni talas. Najveće nagrade na festivalima. Imali smo dom kulture u svakom selu, ozbiljnu televiziju.

(blic.rs)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh