Film i TV

Rustem-paša zna hrvatski – Zet Sulejmana progovorio hrvatski!

Sestri Sofiji majka je tepala ‘ružo proljeća’, rekao je Rustem-paša u sinoćnjoj epizodi TV serije “Sulejman Veličanstveni”.

No image - Haber.ba


Rustem-paša (Foto: 24sata.hr)

Zadnje dvije riječi izgovorio je na hrvatskom jeziku. Saveznik sultanije Hurem, koji joj spletkarenjem pomaže preuzeti vlast nad haremom, materinjim jezikom se obratio kalfi Oliviji. Ona će mu poslije vjenčanja sa sultanovom kćeri Mihrimah postati glavna sluškinja.

Osim što joj je dao bolji položaj, Rustem-paša dodijelio joj je i novo ime. Olivia se sad zove Gulbahar, a što znači proljetna ruža. Iako su sultanije Mahidevran i Šah proširile trač da je Rustem obolio od kuge, lukavi paša izbjeći će njihovu zamku i dva puta prevariti smrt.

Rustem-paša stvaran je povijesni lik. Rodio se u Skradinu u katoličkoj obitelji, a kao dječaka su ga oteli i odveli u Carigrad. 
Ondje je završio školu i posvetio se vojsci. Uzimao je novac od neprijatelja Austrije i Francuske, krao sultanu cvijeće kako bi ga preprodavao i tako se bogatio na tuđi račun. Zato ga mnogi uspoređuju s današnjim hrvatskim političarima.

(24sata.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh