ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Film i TV

Dino Murselović, Mostarac koji filmom spaja BiH i Norvešku

Tokom ratnih zbivanja u BiH, kao 11-godišnjak je s majkom i sestrom, kao izbjeglica iz Mostara, završio na sjeveru Norveške. Sam početak novog života u Norveškoj je, kaže, bio težak.

No image - Haber.ba

“Kao dijete bio sam istovremeno očaran surovom ljepotom kraja svijeta. Bio je početak zime i snježnih rekorda. Period kalendarske godine kada je vladao mračni period, gdje se sunce nije pojavljivalo narednih tri mjeseca”, ispričao je Murselović u razgovoru za “Fenu”…

Kaže, međutim, da prvo iskustvo s polarnom svjetlošću nije nimalo pomoglo njegovoj tadašnjoj situaciji s obzirom na stalnu brigu i potragu za ocem, koji je ostao u BiH.

“Nakon četiri godine selim na sami jug Norveške s majkom, sestrom i ocem koji je došao nama na spajanje. U tom gradu na samom jugu Norveške završavam srednju školu i kao punoljetan pakujem kofere i selim se nazad u BiH, tačnije u Mostar”, kazuje Murselović.

Tokom svog boravka u Mostaru tih godina se tražio, upisivajući i pohađajući fakultete u kojima se, objašnjava, nije našao i koji ga nisu toliko zanimali.

“Jednostavno sam se tražio u tom periodu i veoma brzo shvatio da je film i režija jedino što me zanima i nešto čime bih se ja mogao baviti čitav život. To je jednostavno bio moj san”, kaže Murselović.

Odlučio se vratiti u Norvešku, gdje se prijavljuje na odsjek režije na norveškoj Filmskoj akademiji, gdje primaju samo četiri do šest studenata svake druge godine. Prolazi prijemne ispite i pohađa akademiju narednih godina. Diplomirao je s diplomskim filmom “Volim i ja tebe” koji se snimao u Mostaru i Norveškoj i u kojem između ostalih glumi popularni glumac, Mostarac, Sergej Trifunović.

“Nakon prikazivanja diplomskog filma na nacionalnom norveškom filmskom festivalu u gradu Haugesungu, dobivam ponudu da počnem saradnju s vodećom Norveškom filmskom produkcijskom kućom 4 1/2 “Four and a half film” gdje je pripremao snimanje filma “Aurora Borealis””, navodi Murselović.

2014. nastao je njegov 15-minutni kratkometražni film Aurora Borealis

U filmu glavnu ulogu tumači djevojčica iz Mostara, Sara Vejzović, a u ostalim ulogama glume Sarajka Sadžida Šetić te Zlatko Burić, glumac porijeklom iz Hrvatske koji je svoju karijeru napravio glumeći u kultnoj danskoj triologiji filmova “Pusher” redatelja Nicolasa Winding Refna.

“Ovaj kratkometražni film je meni kao preduslov za finansiranje mog prvog dugometražnog filma čija radnja bi se odvijala između Skandinavije i BiH”, pojašnjava Murselović.

Podcrtava da biti filmski reditelj u Norveškoj, znači biti sam odgovoran za svoju karijeru. Sam se, objašnjava on, boriš da svoje filmove i projekte provedeš preko neke producentske kuće i producenata do državnih institucija koje to finansiraju.

Norveška država ulaže puno u kulturu, naročito u film ali, kako ističe, to ne znači da “pare padaju s neba”. Naprotiv, samo najbolji projekti dobiju finansijsku podršku.

“Filmovi koji dobiju finansijsku podršku moraju na neki način imati veze s Norveškom, ili se mora snimati u Norveškoj ili da govorni jezik u filmu bude njihov. Te činjenice otežavaju finansiranje svakog mog novog projekta jer se moje priče često vežu za naše ljude i podneblje. Ali, ubijeđen sam da bi se mogla napraviti neka koprodukcija između Norveške i BiH, barem što se mog prvog igranog filma tiče. Uspio sam nekako zaobići ta njihova pravila i sada trenutno radim na scenariju svog prvenca”, kaže Murselović.

Govoreći o trenutnoj situaciji u domovini iz njegove perspektive, naglašava kako ga najviše zabrinjava mržnja i nacionalizam kod mlađih generacija koje nisu ni bile rođene u ratu. Stoga poručuje da su ljubav, razumijevanje i poštovanje nešto bez čega nema suživota na ovim prostorima.

“Za sebe mogu reći da sam kao režiser svojim projektima uvezivao Norvešku i BiH. Moj cilj je da nastavim raditi na svojim projektima kroz koje će se određena sredstva ulagati u BiH”, naglašava on.

Također, njegov stav je da vlast u BiH mora “biti mudra” i prepoznati prave projekte koji bi donijeli dobrobit BiH. To znači da ljudi koji žele investirati u BiH imaju, kako ističe, određene olakšice i skraćene procedure izdavanja dokumentacije za osnivanje firmi te ulaganje.

Mladima u BiH poručuje da se na svaki mogući način školuju u BiH ili u inostranstvu. Brojne ankete prema kojima mladi u velikom procentu žele napustiti BiH, govore o, smatra Murselović, nezainteresovanosti bh. vlasti da pruže bolje uslove zapošljavanja nakon završenog školovanja.

O kvaliteti i talentu ovog mladoga režisera najbolje govori činjenica da je dobio posao u uglednoj i reperezentativnoj producentskoj filmskoj kući “4 ½” ili “Fourandahalf”. A pozvali su ga da radi za njih nakon što su vidjeli njegov diplomski film “Elsker deg også”, (“Volim i ja tebe”), koji je prikazan na festivalu kratkog filma u Grimstadu i na nacionalnom filmskom festivalu Norveške u Haugesundu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh