Film i TV

Miran Karić, kuhar na “Hayat TV-u”: “Kutlaču kod kuće prepuštam supruzi”

Zanimljivije, zdrave i inovativne recepte s gledaocima “Hayat TV-a” u emisiji “Domaća kuhinja” od ponedjeljka do četvrtka priprema kuhar Miran Karić. Ovaj mladi Zeničanin pobjednik je prve sezone Hayatovog kulinarskog šoua “Super recept”.

Miran Karić - Avaz.ba

Advertisements

U spremanje hrane, kako kaže, zaljubio se pomažući svojoj mami, a, iako je studirao novinarstvo, ipak je odlučio da je pripremanje jela posao kojim se želi baviti.

Dašak modernog

“Još od djetinjstva vrtio sam se po kuhinji uz mamu i uvijek mi je bilo zanimljivo kako od naizgled običnih i nespojivih namirnica nastane nešto ukusno. Vremenom sam se zaljubio u jednostavnost, a, opet, i kompleksnost kulinarstva i beskonačno istraživanje i učenje, samim tim i usavršavanje. Otuda i ljubav prema kuhinji kroz kreativnost i ljepotu svakog jela i tanjira“, kaže Karić.

Kako je kazao, još nije naišao na jelo koje ne bi smio napraviti, a za kompleksnije stvari duže se i studioznije priprema.

“Nasreću, nisam još naišao na jelo koje ne bih smio napraviti, ali naravno da postoje tehnike i načini koje svaki kuhar mora savladati. Potrebno je samo vremena, dosta strpljenja i volje za učenjem novih stvari, a ponajviše ljubavi prema ovome poslu“, ističe Karić.

Gledaocima svakodnevno nudi zdrav i jednostavan recept, koji svaka domaćica brzo može pripremiti, a u kuhinji ga najviše privlače tradicionalna jela obojena modernim.

“Najviše volim da se posvetim morskim specijalitetima i mediteranskoj kuhinji, ali ne bježim ni od čega posebno. Volim da uzimam tradicionalne recepte i mijenjam ih uz dašak modernog kulinarstva”, govori Karić.

Kod kuće, kako kaže, jede ono što mu supruga pripremi.

“Nažalost, moram da priznam da, s obzirom na sve obaveze koje imam u kuhinji i na TV-u, nemam baš previše vremena, tako da kutlaču kod kuće prepuštam supruzi. Ipak, s vremena na vrijeme, ponekad i za svoju dušu, i ja skuham ponešto”, govori Miran.

Brz tempo

Karić je zagovornik zdrave ishrane. Međutim, zbog brzog tempa života, često konzumira i onu manje zdravu hranu.

“Kada radite u kuhinji, nasuprot vjerovanju da stalno jedete, vi ste u principu skoro uvijek gladni. U ovome poslu svakodnevno morate probati na desetine različitih jela, tako da ne jedete kompletne obroke”, govori Karić.

Uvjeriti drugove da počnu kuhati

Kaže i da su brojne poznate ličnosti imale priliku probati njegove specijalitete, a kada je riječ o tome ko bolje kuha, muškarci ili žene, smatra da to ne treba generalizovati.

“Posljednjih godina sve je više muškaraca u kuhinji. Posebno mi je drago kad uspijem uvjeriti neke svoje drugove da počnu kuhati, jer je mnogo teže uvesti muškarca u kuhinju kući nego u poslu“, kaže Karić.

Moja oaza mira

“Volim da putujem i samim tim upoznajem kulture i nove kuhinje. Volim da provodim vrijeme sa svojom porodicom i kćerkicom. Oni su moja oaza mira“, naglašava Karić, prenosi “Avaz“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh