Film i TV

Silovali su je kad je imala devet godina, rodila je sa 14, a danas je na vrhu svijeta: ZNATE LI O KOME JE RIJEČ?!

Njezin životni put tipična je američka priča o uspjehu usprkos svim okolnostima. A već od samog početka okolnosti su radile protiv nje.

Oprah Winfrey - Vecernji.hr

Advertisements

Rođena je 1954. u trošnoj drvenoj kućici svojih djedova, potomaka oslobođenog roblja, kao vanbračno dijete siromašne, nezaposlene tinejdžerice u gradiću Kosciusko u Mississippiju (SAD). Njena prateta Ida predložila je da dijete nazovu Orpah, po malo poznatom liku iz Biblije, ali babica koja ju je porodila pogrešno je zapisala ime, pa je u rodni list upisano – Oprah Gail Winfrey.

Oprah Winfrey – Birminghamtimes.com

Prvih šest godina života Oprah je provela na bakinoj farmi u Kosciusku, siromašnom mjestašcu u koji još nisu doprle moderne blagodati poput vodovoda i telefona. Život je bio skroman, a rasna segregacija još uvijek prisutna iako ne onoliko koliko u nekim drugim gradovima Juga. Neimaština je pripadnike različitih rasa prisilila da sarađuju trgujući jedni s drugima dok su im se djeca zajedno igrala u prašini, piše “Večernji“…

Baš u godini kad je Oprah rođena, Vrhovni sud proglasio je kraj segregacije u američkim školama, dajući trunku nade da bi crnu djecu jednoga dana mogla čekati neka bolja budućnost. Ona se za malu Oprah, čija je baka bila toliko siromašna da ju je oblačila u vreće od krompira, činila svjetlosnim godinama daleko.

Kraj bijednog, ali relativno mirnog djetinjstva s bakom nastupio je već u Oprinoj šestoj godini, kad je njena majka nakon dvije godine lutanja pronašla posao služavke u predgrađu Milwaukeeja. Nedugo zatim baka se razboljela, a mala se Oprah doselila za majkom, koja je totalno zanemarivala, baš kao i Oprinu malu polusestru, koja se u međuvremenu rodila.

Nakon dvije godine zajedničke životne muke, tokom kojih je Oprah nekako uspijevala briljirati u školi, njena je majka odlučila da se više ne želi brinuti o njoj, pa je uvjerila Oprina neprisutnog oca da primi dijete u svoj porodični dom u Nashvilleu.

Ondje se djevojčica prvi put učlanila u biblioteku gutajući sve što je mogla pročitati, nadoknađujući znanje izgubljeno u zabiti američkog juga. Netom se malo oporavila, majka je pozvala da joj se vrati. Njihov suživot bio je još gori nego prije. Oprina majka rađala je jedno dijete za drugim, novca gotovo nikada nije bilo, a Oprah je bila izložena stalnom se*sualnom zlostavljanju. Kad je imala samo devet godina, naime, silovao je rođak koji je trebao paziti na nju, a sljedećih godina to se ponavljalo s nekoliko različitih muškaraca, od kojih su većina bili njeni rođaci.

Kada je imala 14 godina, rodila je sina, koji je nedugo zatim preminuo. Bila je gotovo beskućnica, prepuštena samoj sebi kad ju je u svoj dom u Nashvilleu ponovno primio otac.

Bivši vojnik Vernon Winfrey držao je do stroge discipline na granici s terorom, ali traumatizovanoj Opri pružio je strukturu u kojoj se mogla razvijati. Svake sedmice zadavao joj je jednu knjigu za čitanje, o kojoj je morala pisati sastavak. Nije prihvaćao ništa osim onoga što je smatrao njenim najboljim mogućim rezultatom.

Zahvaljujući takvoj podršci, ali i prirodnoj nadarenosti koju je pokazivala dok je živjela s bakom u Mississippiju, u školi je brzo nadoknadila propuštene godine i istakla se kao jedna od najboljih učenica u generaciji.

Dobivala je nagrade za govorništvo i recitaciju, a ubrzo je došla i puna stipendija za studij komunikacija i izvedbenih umjetnosti na državnom univerzitetu u Tennesseeju. Istovremeno, sa 17 godina mlada je Oprah dobila posao na radiju WVOL, specijalizovanom za afroameričko slušateljstvo u Nashvilleu, a pronašla je vremena i za takmičenje Miss Black Tennessee, gdje je osvojila prvo mjesto.

Na užas svog oca, napustila je studij i počela raditi kao reporterka i voditeljica na lokalnoj TV stanici. Prvu ozbiljnu stepenicu u karijeri prešla je kada se 1976. preselila u Baltimore, gdje je dobila posao na tv stanici WJZ-TV News. U početku je radila kao reporterka, a kad je pokrenuta popodnevna emisija “People are talking”, koja se na toj tv stanici prikazivala od 1980. do 1993., Oprah je kao jedna od voditeljica prvi put sjela u fotelju nekog talk showa. Njena empatija i talent za čavrljanje došli su do izražaja, pa je 1986. dobila vlastitu emisiju – “Oprah Winfrey Show”. Nakon nje, svijet televizije više nikad neće biti isti.

Priznanja koja je Oprah skupila u svojoj izuzetnoj karijeri gotovo je nemoguće nabrojiti.

Prema popisu časopisa “Forbes” iz 2003., postala je prva afroamerička milijarderka na svijetu. Osim u medijskoj industriji, Oprah je angažovana i u nizu humanitarnih akcija. U Južnoafričkoj Republici, recimo, izgradila je Oprah Winfrey Leadership Academy, koja mladim Afrikankama pomaže da se izdignu iz siromaštva.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh