Film i TV

Slovenci tvrde da je “Bitka na Neretvi” njihov film

Slovenija je ovih dana u Srbiju uputila još jedan podsjetnik da joj se vrati 313 umjetničkih djela, historijskih predmeta i dokumenata koji se nalaze u srpskim muzejima, službenim rezidencijama i državnim ustanovama.

Film "Bitka na Neretvi" - Smedia.rs

U Beogradu na sve slovenske zahtjeve samo odmahuju rukom, uz tvrdnju da je Ljubljana zakasnila jer je rok istekao još 2006. godine.

Prema neslužbenim tvrdnjama iz Beograda, slovenski podsjetnik je ultimativan i bezobrazan.

Slovenija traži više od 200 slika i skulptura, desetke muzejskih predmeta. Među njima su i zastave slovenskih jedinica iz NOB-a, radiostanica iz vremena italijanske okupacije, partizanski top i sanitetski materijal iz zbirke Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Traže se i dijelovi aviona kojim je letio pilot Edvard Rusjan koji se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva na Surčinu.

Slovenija je još 2015. godine predala Srbiji popis djela koja smatraju svojom kulturnom i diplomatskom baštinom, a nalazi se u nekadašnjim saveznim ustanovama bivše SFRJ, muzejima u Beogradu i arhivima, te zatražila njihov povrat prema sporazumu o sukcesiji koju su potpisale sve sljednice.

Prema beogradskim izvorima, popis umjetnina je sastavljen po samo jednom principu – da su njihovi autori Slovenci ili je Slovenija na bilo koji način učestvovala u njihovom stvaranju.

Na popisu su se našli i filmovi “Zadah tela” Živojina Pavlovića, te “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića.

Dakle, službena Ljubljana tvrdi kako je “Bitka na Neretvi” zapravo slovenski film! Slovensko ponovno polaganje prava na taj film sigurno će izazvati velike polemike jer se oko njega vodi bitka već godinama, a Slovenija dosad nije bila njen akter.

Naime, Veljko Bulajić je 2013. godine ustvrdio kako je film vlasništvo Hrvatske jer je on jedini ugovor potpisao s “Jadran filmom” iz Hrvatske. Na to se se pobunilo službeno Sarajevo s tvrdnjom da je film u vlasništvu BiH, što je argumentirano ugovorom Bulajića s tadašnjim “Bosna filmom” u kojem stoji da je ta kuća glavni producent filma, a “Jadran film” je bio koproducent.

Prema kojoj osnovi Slovenija već tri godine tvrdi da je to njihov film – nije poznato.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh